Co to jest pańska skórka?

2024-10-29 14:50

Pańska skórka nieodłącznie kojarzy się z Warszawą i jesienną wyprawą na cmentarze. Okres Wszystkich Świętych ma dla wielu osób smak obwarzanków i pańskiej skórki, a sekretna receptura przysmaku sprawia, że pańska skórka jest wyjątkową częścią warszawskiej tradycji.

Co to jest pańska skórka?
Autor: Shutterstock Pańska skórka zmienia swój kształt i konsystencje pod wpływem temperatury

Okres Wszystkich Świętych dla wielu warszawiaków ma smak pańskiej skórki. Tradycyjny cukierek sprzedawany jest pod warszawskimi cmentarzami, a także na niektórych bazarach i targowiskach. Pańska skórka to obok obwarzanków najbardziej znany przysmak dzieciństwa kojarzący się nieodłącznie z Warszawą. 

Polecamy Jak zrobić pańską skórkę? Przepis

Pańska skórka ma niepozorny wygląd, a dla wielu osób wręcz odrzucający. Białe i różowe kosteczki pańskiej skórki zawinięte są w kawałki pergaminu. Dopiero po spróbowaniu słodyczy jesteśmy w stanie docenić jej niepowtarzalny smak. ''Skórka'' to nie zwykła ''mordoklejka'', cukierek musi być na tyle miękki, aby dało się zanurzyć w nim zęby, ale tak twardy, by nie dał się przegryźć. Urokiem pańskiej skórki jest również fakt, że im zimniejsza pogoda podczas odwiedzin na cmentarzu, tym cukierek twardszy i smaczniejszy!

Historia pańskiej skórki

Pańska skórka znana jest już z czasów przedwojennych, kiedy to mówiło się na cukierek ''panieńska skórka'' i był on sprzedawany w aptekach jako lekarstwo na kaszel. Nieznana jest dokładna receptura pańskiej skórki, jedynie kilka rodzin w Warszawie zajmuje się produkcją tego przysmaku, a przepis przekazywany jest w ścisłym sekrecie z pokolenia na pokolenie.

Zajrzyj do naszej galerii przepisów na smakołyki ze straganów

Wszystkich Świętych 2023. Groby znanych Polaków zmarłych w ostatnim roku