Co pić w święta, sylwestra i w karnawale, by nie utyć?
Święta i okres karnawału to czas, kiedy wystawieni jesteśmy na liczne pokusy żywieniowe, co odczuwają szczególnie osoby odchudzające się oraz te, które ze względów zdrowotnych nie mogą jeść i pić wszystkiego, co trafi na świąteczny stół. Czy musimy odmawiać sobie kolorowych koktajli i drinków oraz napojów słodzonych? Okazuje się, że niekoniecznie! Podpowiadamy, jak świadomie wybierać te napoje, które nam nie zaszkodzą.
Spis treści
Wspólne siedzenie z bliskimi przy stole, celebrowanie smaku ulubionych potraw – z tym wielu z nas kojarzy okres świąteczny. Dla tych, którzy liczą kalorie i trzymają się wcześniej ustalonych diet, to dodatkowo czas próby. Bo o ile wybór potraw, trafiających na nasz talerz jest raczej oczywisty – będziemy starali się spróbować wszystkiego, nawet w niewielkich ilościach, o tyle decyzja, czego napić się, nie należy do prostych.
Jak zmniejszyć kaloryczność świątecznego menu: 4 POMYSŁY
Kompot z suszu, woda czy ulubione napoje?
- Przygotowując się do Świąt Bożego Narodzenia warto przemyśleć, jakie produkty trafią na nasze stoły. Robiąc zakupy można wybrać artykuły o obniżonej lub zerowej kaloryczności. Dotyczy to zarówno żywności, jak i napojów – radzi dr inż. Joanna Myszkowska-Ryciak, dietetyczka.
Badania i opinie ekspertów, w tym Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością i Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wskazują, że produkty zawierające niskokaloryczne substancje słodzące są rekomendowane jako zamiennik cukru dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, takich jak cukrzyca typu 2. Zawarte w nich słodziki nie wpływają bowiem na poziom glukozy we krwi, jak również nie dostarczają istotnych ilości energii. Substancje te są jednymi z najlepiej zbadanych dodatków do żywności na świecie. Dla przykładu, bezpieczeństwo stosowania jednego z najpopularniejszych słodzików – aspartamu – potwierdziło aż 200 różnych badań prowadzonych na przestrzeni 40 lat.
Jak przygotować dietetyczną Wigilię?
Co pić by nie utyć: czytaj etykiety
Dokonując zakupów warto pamiętać, jak ważne są informacje zawarte na etykietach produktów. Z badań wynika, że tylko 9% badanych zawsze sprawdza skład kupowanych produktów. Prawie co 5. ankietowany nigdy nie zwraca uwagi na kluczowe informacje umieszczane przez producentów.
Pamiętaj, że artykuły, które wkładasz do koszyka, trafiają później na twój talerz. Stosowanie wyrobów o obniżonej wartości kalorycznej, w tym zawierających słodziki, to idealne rozwiązanie dla chorych na cukrzycę lub osób pragnących zmniejszyć swoją masę ciała – dodaje dr inż. Joanna Myszkowska – Ryciak.
Wybierając napoje o niższej wartości kalorycznej nadal możesz cieszyć się słodkim smakiem. Jak podkreśla ekspertka, dietetyczka, dr inż. Joanna Myszkowska-Ryciak zawarte w napojach słodziki – wśród nich aspartam – są w stanie zaspokoić potrzebę słodkiego smaku, dostarczając jednocześnie znacząco mniej energii. Co więcej, badania wskazują, że wypicie takich napojów może nawet hamować apetyt na około godzinę.