Akcesoria do kawy: co powinno się znaleźć w kuchni kawosza?
Na smak i aromat domowej kawy wpływają nie tylko wysoka jakość mieszanki, lecz także sprytne akcesoria. Co więcej, wyposażenie kuchni kawosza nie musi być drogie. Sprawdź, co powinno się w niej znaleźć.
Spis treści
- Podstawa kawy – aromatyczne espresso
- Akcesoria do kawy: co warto mieć w kuchni?
- Najlepsza kawa – tylko z filiżanki
Profesjonalne sprzęty baristyczne używane w kawiarniach i restauracjach są zwykle bardzo drogie, ale ich domowe odpowiedniki nie muszą takie być. Zestaw akcesoriów do kawy przyda się w domu każdego kawosza. Stanowi też świetny pomysł na prezent z okazji Bożego Narodzenia.
Podstawa kawy – aromatyczne espresso
Podstawę każdej dobrej kawy stanowi aromatyczne, esencjonalne espresso. Napar o objętości 25 ml przygotowywany jest z 7 g mieszanki kawowej w czasie 25 sekund. „Pewność co do spełnienia wymogów dotyczących przygotowania prawdziwego włoskiego espresso dają ekspresy ciśnieniowe o automatycznie regulowanych ustawieniach” – wyjaśnie Christian Tirro, barista Segafredo Zanetti Poland. „W warunkach domowych dobrze sprawdzają się ekspresy kapsułkowe o ciśnieniu 19 barów, czyli porównywalnym do tego w profesjonalnych sprzętach gastronomicznych. W tego typu urządzeniu espresso jest przygotowywane z kapsułki zawierającej prawidłowo zmieloną i ubitą mieszankę – zupełnie jak w przypadku kawy w kolbie ekspresu ciśnieniowego. Dodatkowo mamy pewność co do świeżości, bowiem każda porcja jest przyrządzona ze świeżej mieszanki, szczelnie zamkniętej i zabezpieczonej przed wietrzeniem” – dodaje ekspert. Ekspresy ciśnieniowe na kapsułki mają też tę zaletę, że są stosunkowo tanie. Urządzenie dobrej jakości kupimy już za ok. 350 zł.
Aby kawa nie traciła aromatu, należy ją odpowiednio przechowywać. „Kawę najlepiej przechowywać z dala od promieni słonecznych, w miejscu pozbawionym wilgoci. Nie należy jej trzymać w lodówce, gdyż zmiana temperatury zwiększa jej wilgotność, co niekorzystnie wpływa na smak. Aby zagwarantować długotrwałą świeżość, warto trzymać je w fabrycznym opakowaniu, spiętym klipsem, umieszczonym w szczelnym pojemniku, na przykład metalowej puszce” – radzi Joanna Sobyra, ekspert firmy Segafredo Zanetti Poland. „Ozdobne akcesorium w zestawie z opakowaniami dobrej gatunkowo kawy będzie eleganckim i bezpiecznym pomysłem na prezent dla znajomych czy kolegów z pracy” – dodaje.
Akcesoria do kawy: co warto mieć w kuchni?
W przypadku ekspresu ciśnieniowego kolbowego warto mieć takie akcesoria do kawy, jak miarka, tamper do ubijania zmielonych ziaren, a także obijak z pędzelkiem do opróżniania kolby. Takie drobiazgi gwarantują najlepsze wykorzystanie mieszanki kawowej.
Posiadacze ekspresów ciśnieniowych z dyszą do spieniania mleka powinni też pamiętać o specjalnych dzbanuszkach ze stali nierdzewnej. Odpowiednio wyprofilowane, pozwalają również ciekawie dekorować latte pomysłowymi mlecznymi wzorami (tzw. latte art).
Dobrą alternatywę dla dyszy spieniającej stanowi oddzielne urządzenie spieniające z grzałką. Przygotujemy w nim mleko zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najlepiej wybierać modele o kompaktowej budowie i łatwe w czyszczeniu – zwłaszcza z wyjmowanym pojemnikiem na mleko.
Najlepsza kawa – tylko z filiżanki
Powszechnie wiadomo, że sposób podania napojów i posiłków wpływa na doznania smakowe. Wiele osób twierdzi, że kawa serwowana w pięknej porcelanie zyskuje o wiele lepszy aromat! Filiżanki warto wcześniej podgrzać (do temp. ok. 60 stopni), dzięki czemu napar dłużej zachowa ciepło. Piękne zestawy porcelanowe zawsze stanowią znakomity prezent dla kawoszy.
źródło: mat. prasowe Segafredo Zanetti