Jak suszyć pomidory w piekarniku? Przygotowujemy suszone pomidory domowej roboty
Chociaż suszone pomidory nie należą do dodatków w tradycyjnych polskich przepisach, znajdują u nas coraz więcej amatorów. Dodanie ich nawet do prostych potraw podkreśla smak i czyni z nich wyrafinowane dania. Suszone pomidory nie są jednak tanie, ale można je przyrządzić domowym sposobem. Sprawdź, jak to zrobić.
Spis treści
Do suszenia najlepiej użyć pomidorów z gatunków mięsistych, których miąższ będzie zawierał mało wody. Będą nam jeszcze potrzebne: piekarnik z termoobiegiem, blacha, zioła prowansalskie, kilka ząbków czosnku, oliwa, ocet balsamiczny i olej. Ponieważ pomidory mają delikatny smak, olej, którego użyjemy powinien być jak najmniej zapachowy – najlepszy będzie więc olej ryżowy, olej z pestek winogron lub ewentualnie olej rzepakowy.
Jak ususzyć pomidory?
Pomidory kroimy wzdłuż na połówki i układamy w miarę blisko siebie na blasze (ale nie za ściśle). Posypujemy ziołami prowansalskimi i układamy na nich pokrojony w cienkie plastry czosnek. Na koniec skrapiamy lub spryskujemy wszystko oliwą (na rynku dostępna jest oliwa w butelkach z wygodnym spryskiwaczem).
Blachę wstawiamy do piernika, ustawiamy termoobieg o temperaturze około 100°C. Suszenie najlepiej odbywa się w lekko uchylonym piekarniku, bo szybciej odparowuje wówczas wilgoć. Pomidory suszymy aż do momentu, gdy zrobią się z nich cienkie, suche plastry.
Domowe suszone pomidory w zalewie
Ususzone pomidory wkładamy je do słoika (np. po dżemie), polewamy łyżeczką octu balsamicznego i zalewamy olejem. I gotowe! Mamy własne suszone pomidory w oleju.