Jajka pieczone w pomidorach - pyszna przekąska lub dodatek do dania głównego

Jajka pieczone w pomidorach - pyszna przekąska lub dodatek do dania głównego

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jajka pieczone w pomidorach 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Faszerowane na różne sposoby pomidory to nic nowego. Jednak rzadko spotyka się danie, w którym wypełnieniem pomidora jest… wyłącznie jajko. Spróbujcie, bo to prosta i smaczna przystawka lub element dania głównego. Niezależnie od tego, czym będziemy faszerować pomidory, powinny one być w dobrym gatunku. Najlepiej nadają się do tego mięsiste pomidory gruntowe, ale niezbyt słodkie w smaku. 

Składniki

  • 8 dużych pomidorów 

  • 8 jajek

  • 2 ząbki czosnku 

  • około 2 łyżki oleju lub oliwy 

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

  • opcjonalnie tarty żółty ser, ketchup i suszone oregano

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umytym pomidorom ścinamy tzw. piętki (strona od szypułki) i łyżeczką wydrążamy miąższ. Wydrążone pomidory lekko solimy od środka. Do każdego pomidora ostrożnie wbijamy surowe jajko, starając się nie uszkodzić żółtka. Jajka również lekko solimy i posypujemy pieprzem. 

  • W piekarniku, w żaroodpornym naczyniu rozgrzewamy tłuszcz razem z posiekanym drobno czosnkiem i ustawiamy w nim pomidory. Ponownie wstawiamy naczynie do gorącego piekarnika (około 180 stopni) i pieczemy pomidory aż białko dobrze się zetnie. Podajemy posypane siekaną zieleniną z ryżem na sypko lub z makaronem.

Gdy pomidory z jajkiem planujemy podać na przystawkę, trzeba trochę przepis zmodyfikować. Gdy białko będzie średnio ścięte wyjmujemy na chwilę naczynie z piekarnika i posypujemy jajka żółtym serem, okraszamy ser kilkoma kroplami ketchupu i szczyptą oregano. Ser powinien się lekko zrumienić. Danie podajemy oczywiście również na ciepło, najlepiej z grzankami. Dobrym dodatkiem do tej wersji pomidora z jajkiem będzie sałata rukola z odrobiną kremu balsamico lub sosu winegret.

Ocena: 3,5