Kidney pie Martina
2021-03-29
trudny
120 min
4
Kidney pie to bardzo sycące mięsne danie, które jest niezwykle popularne w Anglii. Kawałki nerek i wołowiny zapiekane pod warstwą ciasta kruchego bądź francuskiego zrobią furorę na przyjęciu. Można je też zaserwować na obiad lub kolację z ulubionymi warzywami.
Beszamel poleca książkę: "Podroby. Wielki powrót". Dlaczego warto kupić tę książkę?
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki soli
- 200 ml wody
- 500 g miękkiego masła
- Nadzienie:
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 500 g wołowiny
- 200 g nerek wieprzowych
- cebula
- 90 g pieczarek
- 90 g pieczarek z brązowymi kapeluszami
- 8 szalotek
- 2 marchewki
- 4 gałązki tymianku
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 ml ciemnego piwa
- 400 ml bulionu wołowego
- jajko
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto: przesiać mąkę z solą do miski, dodać wodę, powoli zagniatać, aż powstanie ciasto. Wstawić do lodówki na 1–2 godziny.
- Nadzienie: w rondlu rozgrzać olej. Na gorący wrzucić pokrojone w niewielką kostkę mięso i smażyć 3–4 minuty, aż się zezłości, dodać oczyszczone nerki i dusić przez 2 minuty. Całość przełożyć na talerz i odstawić.
- Do rondla wrzucić posiekane cebule, pokrojone pieczarki, całe obrane szalotki, pokrojone marchewki i smażyć 2–3 minuty. Dodać tymianek, liście laurowe i koncentrat pomidorowy, wymieszać.
- Następnie wlać piwo, mieszać, zeskrobując łyżką ze spodu pozostałości po smażeniu mięsa. Dorzucić duszone mięso, wlać gorący bulion i doprowadzić do wrzenia.
- Zmniejszyć ogień, doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić 1 i 1/2 godziny, żeby wołowina zrobiła się miękka, a sos gęsty.
- Gotowe nadzienie odstawić do ostygnięcia.
- Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na posypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach 50 x 30 cm. Pokrojone na małe kawałki masło rozłożyć na 2/3 powierzchni ciasta.
- Złożyć ciasto tak, by część z masłem znalazła się w środku. Delikatnie rozwałkować, następnie ponownie złożyć na trzy. Rozwałkowywanie i składanie ciasta powtórzyć 4 razy, po czym zawinąć je w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
- Nagrzać piekarnik do 220ºC.
- Nadzienie przełożyć do naczynia do zapiekania o średnicy 23 cm.
- Rozwałkować ciasto na grubość 1 cm i wyciąć z niego krążek nieco większy niż średnica naczynia.
- Brzegi naczynia zwilżyć wodą, na wierzchu umieścić krążek ciasta i docisnąć jego brzegi do naczynia, by szczelnie przykrył nadzienie. Posmarować ciasto rozbełtanym jajkiem i wstawić do piekarnika na 20–30 minut. Piec, aż stanie się złociste i trochę urośnie.