Tanie pierogi z płuckami: przepis na pierogi z dudkami
2021-03-29
łatwy
120 min
4
Pierogi z płuckami, zwanymi też dudkami to polska specjalność - delikatne nadzienie doskonale komponuje się z cienkim ciastem. Na dodatek płucka to to wyjątkowo niedrogie podroby - więc przygotowane z nimi pierogi to jedno z tańszych dań.
Beszamel poleca książkę: "Podroby. Wielki powrót". Dlaczego warto kupić tę książkę?
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- ciepła woda
- sól do smaku
- Farsz:
- 1 i 1/2 kg płucek (dudków) wołowych lub wieprzowych
- 3 duże cebule
- 2 marchewki
- 2 liście laurowe
- olej do smażenia
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Farsz: płucka umyć i namoczyć (1/2 godziny). Zalać czystą wodą, dodać marchewki, liście laurowe i sól, gotować do miękkości. Po ugotowaniu wyjąć płucka i marchewki, wystudzić i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebule pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na sporej ilości oleju. Zmielone płucka i marchewki połączyć z cebulą, z olejem ze smażenia, doprawić solą i pieprzem na pikantnie.
- Ciasto: z mąki, ciepłej wody i szczypty soli zagnieść gładkie ciasto, cienko rozwałkować, wykrawać krążki (na przykład szklanką) i nakładać farsz, dokładnie sklejać brzegi ciasta.
- Gotowe pierogi wrzucać na wrzącą osoloną wodę. Po wypłynięciu gotować jeszcze 3 minuty. Podawać według uznania, na przykład polane stopioną słoninką, ale najlepsze są zrumienione na oleju.