Smażona grasica na caponacie: przepis na danie kuchni włoskiej

2021-03-29
grasica-na-caponacie
Autor: Shutterstock
średni
30 min
4

Grasica wciąż podawana jest na wiele sposobów – smażona, gotowana w białym sosie, na przykład z pieczarkami, czy duszona. My polecamy danie z kuchni włoskiej, czyli grasicę na caponacie, która świetnie sprawdzi się jako danie główne.

Beszamel poleca książkę: "Podroby. Wielki powrót". Dlaczego warto kupić tę książkę?

SKŁADNIKI

  • 600 g oczyszczonej grasicy
  • 1/2 litra rosołu
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz
  • mąka do obsypania
  • Caponata:
  • 2 bakłażany oliwa z oliwek
  • 1/2 cebuli
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 700 g świeżych pomidorów lub puszka krojonych
  • łyżka cukru
  • 1/2 łyżki kaparów
  • 10 zielonych oliwek
  • listki świeżej bazylii
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grasicę namoczyć w mleku na 2 godziny. Po wyjęciu z mleka sparzyć w ciepłym rosole, pozostawić do ostygnięcia i oczyścić z błon, doprawić solą i pieprzem. Pokroić na mniejsze kawałki, lekko oprószyć mąką i obsmażyć na maśle.
  • Caponata: bakłażany pokroić na plastry grubości 1 i 1/2 cm. Z dwóch stron posypać solą, odstawić na 20–30 minut.
  • Cebulę posiekać, seler pokroić na plasterki.
  • Świeże pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, miąższ posiekać.
  • Plastry bakłażana wytrzeć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę.
  • Rozgrzać dużą patelnię, wlać 3 łyżki oliwy i smażyć bakłażana przez 10 minut, co chwilę mieszając, aż zmięknie. Zdjąć z patelni.
  • Na tę samą patelnię wlać 2 łyżki oliwy, zeszklić cebulę, dodać seler i smażyć przez 5 minut, aż zmięknie. Wlać ocet i gotować przez 2 minuty, aż większość wyparuje. Dodać cukier, pomidory oraz świeżo zmielony pieprz (1/2 łyżeczki). Gotować 10 minut pod przykryciem (jeśli używaliśmy pomidorów z puszki) lub bez przykrycia (jeśli daliśmy świeże pomidory).
  • Dodać odcedzone kapary i oliwki, wymieszać. Na koniec połączyć z bakłażanem.
  • Gotową caponatę ułożyć na talerzu, na niej położyć usmażoną grasicę i udekorować bazylią.
Redakcja
więcej