Flaki po włosku, czyli Trippa alla Fiorentina
2021-03-29
łatwy
180 min
4
Trippa florencka, czyli flaki po włosku, to w naszych kategoriach drugie danie. Potrawa podawana na gęsto, najczęściej na płaskim talerzu. Flaki są w trippie wyczuwalne, ale danie ma inny smak niż nasze tradycyjne flaki – bardziej warzywny, a właściwie bardziej pomidorowy, konsystencja jest bardzo miękka.
Beszamel poleca książkę: "Podroby. Wielki powrót". Dlaczego warto kupić tę książkę?
SKŁADNIKI
- 1 kg oczyszczonych i obgotowanych flaków wołowych
- szalotka
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 duże marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 1 kg pomidorów
- 250 ml czerwonego wina
- 400 ml bulionu wołowego
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 6 listków bazylii
- 2 liście laurowe
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- szczypta chili
- sól, świeżo mielony pieprz
- 50 g startego parmezanu
- garść świeżej mięty
- oliwa do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Flaki obgotować i wrzucić do miski z zimną wodą.
- Szalotkę, czosnek i seler drobno posiekać. Jedną marchew zetrzeć na tarce, a drugą pokroić w średniej grubości plasterki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić szalotkę, czosnek i seler. Podsmażać 2–3 minuty, aż szalotka się lekko zeszkli. Dodać marchew startą na tarce i podsmażać kilka minut.
- Zalać winem i odparować przez kilka minut.
- Dodać pomidory, bulion, tymianek, liście laurowe, chili, ziele angielskie i ocet balsamiczny.
- Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić około 10 minut. Po tym czasie dodać flaki i marchew pokrojoną w plasterki, wymieszać. Zagotować i zmniejszyć ogień. Gotować na małym ogniu, aż flaki zmiękną, a sos zgęstnieje (około 2 godzin).
- Przed podaniem doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotowe porcje posypać startym parmezanem i posiekaną świeżą miętą.