Flaki po włosku, czyli Trippa alla Fiorentina

2021-03-29
trippa-florencka
Autor: Shutterstock Flaki po włosku
łatwy
180 min
4

Trippa florencka, czyli flaki po włosku, to w naszych kategoriach drugie danie. Potrawa podawana na gęsto, najczęściej na płaskim talerzu. Flaki są w trippie wyczuwalne, ale danie ma inny smak niż nasze tradycyjne flaki – bardziej warzywny, a właściwie bardziej pomidorowy, konsystencja jest bardzo miękka.

Beszamel poleca książkę: "Podroby. Wielki powrót". Dlaczego warto kupić tę książkę?

SKŁADNIKI

  • 1 kg oczyszczonych i obgotowanych flaków wołowych
  • szalotka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 duże marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kg pomidorów
  • 250 ml czerwonego wina
  • 400 ml bulionu wołowego
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 6 listków bazylii
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • szczypta chili
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 50 g startego parmezanu
  • garść świeżej mięty
  • oliwa do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Flaki obgotować i wrzucić do miski z zimną wodą.
  • Szalotkę, czosnek i seler drobno posiekać. Jedną marchew zetrzeć na tarce, a drugą pokroić w średniej grubości plasterki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić szalotkę, czosnek i seler. Podsmażać 2–3 minuty, aż szalotka się lekko zeszkli. Dodać marchew startą na tarce i podsmażać kilka minut.
  • Zalać winem i odparować przez kilka minut.
  • Dodać pomidory, bulion, tymianek, liście laurowe, chili, ziele angielskie i ocet balsamiczny.
  • Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić około 10 minut. Po tym czasie dodać flaki i marchew pokrojoną w plasterki, wymieszać. Zagotować i zmniejszyć ogień. Gotować na małym ogniu, aż flaki zmiękną, a sos zgęstnieje (około 2 godzin).
  • Przed podaniem doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotowe porcje posypać startym parmezanem i posiekaną świeżą miętą.
Redakcja
więcej