Sznycle z filetu drobiowego w cytrynowym sosie: soczyste mięso w 30 minut
Duszone wątróbki drobiowe z granatem i natką pietruszki

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Duszone wątróbki drobiowe z granatem i natką pietruszki
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Duszone wątróbki drobiowe z granatem i natką pietruszki przygotujesz w kilka chwil. Połączenie miękkiej i soczystej duszonej wątróbki z chrupiącymi, słodkimi ziarnami granatu i świeżą natką daje bardzo ciekawy efekt. My uwielbiamy.
Składniki
1 kg wątróbek drobiowych
1 owoc granatu
1 pęczek natki pietruszki
1-2 liście laurowe
1-2 kulki ziela angielskiego
3 łyżki mąki
olej do smażenia
sól
Przygotowanie krok po kroku:
Wątróbki oczyścić i wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osuszyć.
Na patelni rozgrzać olej i układać na niej kawałki wątróbki obtoczone w mące.
Gdy wątróbki się zrumienią, podlać je odrobiną wody lub bulionu, dodać liście laurowe i ziele angielskie, przykryć i dusić ok 20 min.
W tym czasie obrać granat i wyłuskać nasiona oraz posiekać drobno natkę pietruszki.
Uduszone wątróbki wyłożyć na półmisek, posypać obficie ziarnami granatu i siekaną natką.
Podawać ze świeżą bułeczką, puree ziemniaczanym lub dzikim ryżem.