Duszone wątróbki drobiowe z granatem i natką pietruszki

Duszone wątróbki drobiowe z granatem i natką pietruszki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Duszone wątróbki drobiowe z granatem i natką pietruszki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Duszone wątróbki drobiowe z granatem i natką pietruszki przygotujesz w kilka chwil. Połączenie miękkiej i soczystej duszonej wątróbki z chrupiącymi, słodkimi ziarnami granatu i świeżą natką daje bardzo ciekawy efekt. My uwielbiamy.

Składniki

  • 1 kg wątróbek drobiowych

  • 1 owoc granatu

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • 1-2 liście laurowe

  • 1-2 kulki ziela angielskiego

  • 3 łyżki mąki

  • olej do smażenia

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wątróbki oczyścić i wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osuszyć.

  • Na patelni rozgrzać olej i układać na niej kawałki wątróbki obtoczone w mące.

  • Gdy wątróbki się zrumienią, podlać je odrobiną wody lub bulionu, dodać liście laurowe i ziele angielskie, przykryć i dusić ok 20 min.

  • W tym czasie obrać granat i wyłuskać nasiona oraz posiekać drobno natkę pietruszki.

  • Uduszone wątróbki wyłożyć na półmisek, posypać obficie ziarnami granatu i siekaną natką.

  • Podawać ze świeżą bułeczką, puree ziemniaczanym lub dzikim ryżem.

Ocena: 5