Pyszne placki ziemniaczane pieczone w piekarniku
2021-03-31
łatwy
30 min
4
Jeśli placki ziemniaczane mogą być nieco mniej kaloryczne niż tradycyjnie smażone na tłuszczy, a przy tym pyszne i łatwe w przygotowaniu, to czemu by nie skorzystać. Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku zawierają niewiele mąki i zdecydowanie mniej tłuszczu niż wersja smażona na patelni.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 20 g drożdży
- odrobina ciepłego mleka
- 0,5 szklanki maki
- 2 ząbki czosnku
- pieprz i sól
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i mielimy w maszynce.
- Drożdże rozpuszczamy w mleku i łączymy z ziemniakami, odstawiamy do wyrośnięcia.
- Dodajemy mąkę, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy.
- Znów odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie z ciasta formujemy małe placuszki.
- Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem i oprószonym mąką.
- Pieczemy na złoto w temperaturze 200 st. C.