Pizza cheesburgerowa: 2 ulubione potrawy w 1 daniu
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pizza cheesburgerowa to sprytny pomysł na podanie 2 ulubionych potraw w 1 posiłku. Soczysta wołowina, smażona cebula, ciągnący się ser i pikle nadają tej pizzy niepowtarzalny charakter. Pyszna pizza i cheesburgerowe dodatki zachwycą waszych bliskich.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 spód do pizzy o wadze około 300 g
- 120 g mielonej wołowiny
- 1/2 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
- 1/8 łyżeczki soli
- 2 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu
- 60 g sera mozzarella, startego (około 1/2 szklanki)
- 30 g sera cheddar, startego (około 1/4 szklanki)
- 1 pomidor, cienko pokrojony
- 1-2 marynowane ogórki
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 220°C.
- Rozgrzej tłuszcz na patelni, dodaj wołowinę, cebulę, smaż 3 minuty lub do momentu zrumienienia wołowiny. Posól i popierz, zdejmij patelnię z ognia.
- Wymieszaj majonez i keczup. Rozłóż mieszaninę majonezu na gotowym spodzie do pizzy, pozostawiając wolny pas na obwodzie pizzy o szerokości około 1,5 cm.
- Rozprowadź równomiernie usmażoną wołowinę. Posyp serami. Ułóż równomiernie plasterki pomidorów i marynowane ogórki; posyp pieprzem.
- Piecz w temperaturze 220°C przez 8 do 10 minut lub do momentu, aż ser lekko się zrumieni.
- Pokrój pizzę na 8 klinów i podawaj z uśmiechem.