Oryginalny podpłomyk z pieczarkami i pomidorkami

Oryginalny podpłomyk z pieczarkami i pomidorkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Staropolski podpłomyk w nowej oryginalnej odsłonie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Podpłomyk to tradycyjny polski placek. Nie musi on jednak w niczym przypominać kuchni Piasta Kołodzieja. Zwykły przaśny placek można zamienić w oryginalny podpłomyk z pieczarkami i pomidorkami w stylu włoskim. 

Składniki

  • 400 g mąki pszennej

  • 4 łyżki oleju 

  • 1 szklanka ciepłej wody

  • sól

  • 100 g pieczarek

  • 100 g pomidorków

  • 50 g żółtego sera startego

  • 50 g roszponki

  • 1 łyżka octu balsamicznego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do miski wsypać mąkę i sól. Wlać olej i wodę, zarobić gładkie ciasto. Okryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

  • Gotowe ciasto podzielić na 4 części. Rozwałkować na placek.

  • Na plackach ułożyć tarty ser, pokrojone na plasterki pieczarki i pomidorki.

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec 15 minut.

  • Przed podaniem na wierzchu ułożyć roszponkę i polać octem balsamicznym.


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5