Oryginalny podpłomyk z pieczarkami i pomidorkami

2021-03-29
Oryginalny podpłomyk z pieczarkami i pomidorkami
Autor: Shutterstock Staropolski podpłomyk w nowej oryginalnej odsłonie
łatwy
30 min
4

Podpłomyk to tradycyjny polski placek. Nie musi on jednak w niczym przypominać kuchni Piasta Kołodzieja. Zwykły przaśny placek można zamienić w oryginalny podpłomyk z pieczarkami i pomidorkami w stylu włoskim. 


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 400 g mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju 
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • sól
  • 100 g pieczarek
  • 100 g pomidorków
  • 50 g żółtego sera startego
  • 50 g roszponki
  • 1 łyżka octu balsamicznego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wsypać mąkę i sól. Wlać olej i wodę, zarobić gładkie ciasto. Okryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
  • Gotowe ciasto podzielić na 4 części. Rozwałkować na placek.
  • Na plackach ułożyć tarty ser, pokrojone na plasterki pieczarki i pomidorki.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec 15 minut.
  • Przed podaniem na wierzchu ułożyć roszponkę i polać octem balsamicznym.