Lekka, domowa pizza z brokułami i kalafiorem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Szybka pizza na przekąskę, obiad lub ciepłą kolację. Lekka bo bez żółtego sera i ciężkich kiełbas, za to upstrzona warzywnymi różyczkami i kawałkami lekkiej mozzarelli.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 250 g mąki
- 20 g drożdży
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz i sól
- 1 kalafior
- 1 brokuł
- 1 kulka mozzarelli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże pokruszyć i rozpuścić w wodzie. Z mąki utworzyć na stolnicy kopczyk z głębieniem. Wlać drożdże i olej, posolić, zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Warzywa podzielić na małe różyczki i zblanszować w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
- Ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na cieście ułożyć plastry sera i różyczki brokułów i kalafiora.
- Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C.