Domowa pizza na cienkim i chrupiącym cieście

2021-03-29
Domowa pizza na cienkim i chrupiącym cieście
Autor: Shutterstock Pizza na cienkim i chrupiącym cieście - przysmak nad przysmaki
łatwy
45 min
4

Przychodzi niedziela, pora na domowe pieczenie. Co wtedy zrobić? Najlepiej pizzę. Ciasto wystarczy przygotować dzień wcześniej. Można przygotować więcej i surowe zamrozić. Za taką pizzę na cienkim i chrupiącym cieście bliscy będą was kochać jeszcze bardziej. 

A może chleb własnej produkcji? Sprawdź >>>

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki soli kuchennej
  • 3/4 szklanki wody plus 1 1/2 łyżeczki
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • Dodatki:
  • 1 szklanka  sosu pomidorowego
  • plasterki salami, pieczarek, cebuli lub co tam jest w lodówce
  • 1 szklanka sera tartego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie suche składniki ciasta wrzuć do misy malaksera. Zamieszaj.
  • Dodaj wodę i miksuj na niskich obrotach, aż wszystkie składniki się połączą.
  • Przy założonej pokrywie i pracującej maszynie dodać olej cienkim strumieniu i mieszać dalej, aż olej zostanie równomiernie wmieszany do ciasta.
  • Rozłóż ciasto na lekko oprószonej mąką stolnicy i zagniata, aż będzie gładkie i lśniące. Robot kuchenny już wykonał za ciebie większość zagniatania.
  • Włóż całą kulę ciasta do zamykanej na suwak torby foliowej i włóż do lodówki na całą noc.
  • Około pół godziny przed pieczeniem pizzy, włóż kamień do pieczenia do piekarnika i podgrzej go do 220°C.
  • Podczas gdy piekarnik się nagrzewa, wyjmij ciasto z lodówki, podziel je na dwie kulki i pozostaw na stolnicy, aby się ogrzało do temperatury pokojowej. W międzyczasie wytnij dwa kwadraty pergaminu o wielkości kamienia do pieczenia.
  • Podziel ciasto na 2 części, rozwałkuj każdą na lekko oprószonej mąką powierzchni do średnicy około 25 cm. Umieść je na pergaminie. 
  • Na każdą z nich wylej około pół szklanki sosu pomidorowego, rozprowadź po powierzchni, dodaj ulubione dodatki, salami, pieczarki, cebulę i posyp serem.
  • Wstaw pierwszą pizzę do piekarnika, prosto na gorący kamień do pieczenia. Piecz przez 10-12 minut lub do zrumienienia. To samo powtórz z drugim plackiem. 
  • Podawaj szybko, ponieważ ta pizza nie pozostaje długo ciepła (w przeciwieństwie do pizzy na grubym cieście).
  • Podczas pieczenia drugiej pizzy zwykle zdążymy już zjeść pierwszą. Smacznego!