Domowa pizza na cienkim i chrupiącym cieście

Domowa pizza na cienkim i chrupiącym cieście

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pizza na cienkim i chrupiącym cieście - przysmak nad przysmaki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przychodzi niedziela, pora na domowe pieczenie. Co wtedy zrobić? Najlepiej pizzę. Ciasto wystarczy przygotować dzień wcześniej. Można przygotować więcej i surowe zamrozić. Za taką pizzę na cienkim i chrupiącym cieście bliscy będą was kochać jeszcze bardziej. 

Składniki

  • Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 łyżeczki drożdży instant

  • 1/2 łyżeczki miodu

  • 1/2 łyżeczki soli kuchennej

  • 3/4 szklanki wody plus 1 1/2 łyżeczki

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

  • Dodatki:

  • 1 szklanka  sosu pomidorowego

  • plasterki salami, pieczarek, cebuli lub co tam jest w lodówce

  • 1 szklanka sera tartego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie suche składniki ciasta wrzuć do misy malaksera. Zamieszaj.

  • Dodaj wodę i miksuj na niskich obrotach, aż wszystkie składniki się połączą.

  • Przy założonej pokrywie i pracującej maszynie dodać olej cienkim strumieniu i mieszać dalej, aż olej zostanie równomiernie wmieszany do ciasta.

  • Rozłóż ciasto na lekko oprószonej mąką stolnicy i zagniata, aż będzie gładkie i lśniące. Robot kuchenny już wykonał za ciebie większość zagniatania.

  • Włóż całą kulę ciasta do zamykanej na suwak torby foliowej i włóż do lodówki na całą noc.

  • Około pół godziny przed pieczeniem pizzy, włóż kamień do pieczenia do piekarnika i podgrzej go do 220°C.

  • Podczas gdy piekarnik się nagrzewa, wyjmij ciasto z lodówki, podziel je na dwie kulki i pozostaw na stolnicy, aby się ogrzało do temperatury pokojowej. W międzyczasie wytnij dwa kwadraty pergaminu o wielkości kamienia do pieczenia.

  • Podziel ciasto na 2 części, rozwałkuj każdą na lekko oprószonej mąką powierzchni do średnicy około 25 cm. Umieść je na pergaminie. 

  • Na każdą z nich wylej około pół szklanki sosu pomidorowego, rozprowadź po powierzchni, dodaj ulubione dodatki, salami, pieczarki, cebulę i posyp serem.

  • Wstaw pierwszą pizzę do piekarnika, prosto na gorący kamień do pieczenia. Piecz przez 10-12 minut lub do zrumienienia. To samo powtórz z drugim plackiem. 

  • Podawaj szybko, ponieważ ta pizza nie pozostaje długo ciepła (w przeciwieństwie do pizzy na grubym cieście).

  • Podczas pieczenia drugiej pizzy zwykle zdążymy już zjeść pierwszą. Smacznego!

A może chleb własnej produkcji? Sprawdź >>>

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,1