Chrupiąca pizza bez drożdży i proszku do pieczenia: łatwe ciasto z mąki, jajek i mleka

2021-03-29
Chrupiąca pizza bez drożdży i proszku do pieczenia: łatwe ciasto z mąki, jajek i mleka
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Chrupiąca pizza bez drożdży i proszku do pieczenia jest możliwa! Wystarczy zmieszać mąkę, jajka i mleko, a potem postępować zgodnie z naszym przepisem. Sukces murowany!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 1 szklanka uniwersalnej mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mieszanki włoskich ziół: oregano, bazylia, rozmaryn
  • ⅛ łyżeczki pieprzu
  • 2 jajka
  • ⅔ szklanki mleka
  • Dodatki:
  • 250 g białej kiełbasy wieprzowej, usmażony farsz bez skóry
  • 1 szklanka plasterków pepperoni
  • ⅓ szklanki gotowanej szynki pokrojonej w kostkę
  • 2-4 pieczarki, pokrojone na plasterki
  • 1½ szklanki sosu do pizzy
  • 2 szklanki posiekanego sera mozzarella
  • ½ papryki zielonej, pokrojonej na cienkie paseczki
  • ½ cebuli czerwonej, pokrojonej na cienkie paseczki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 220ºC. Blachę do tarty o średnicy ok. 30 cm posmaruj tłuszczem i odłóż na bok.
  • Białą kiełbasę rozetnij i wyjmij zawartość flaka. Farsz kiełbasiany zrumień na patelni, cały czas mieszając, aby rozbić mięso na małe grudki. 
  • Wymieszaj mąkę, sól, mieszankę włoskich ziół, pieprz, jajka i mleko.
  • Ciasto wylej do przygotowanej blachy do pieczenia. Na wierzchu ułóż kawałki kiełbasy, plasterki pepperoni i szynki oraz pieczarki.
  • Piecz przez 20 minut.
  • Wyjmij z piekarnika. Sos do pizzy rozłóż równomiernie na pizzy i posyp mozzarellą. Na wierzch ułóż paseczki papryki i krążki cebuli. 
  • Włóż do piekarnika i piecz 10–15 minut, aż ser się rozpłynie i lekko przyrumieni.