Chrupiąca i cienka pizza bez drożdży i proszku do pieczenia: łatwe ciasto z mąki, jajek i mleka

Chrupiąca i cienka pizza bez drożdży i proszku do pieczenia: łatwe ciasto z mąki, jajek i mleka

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Chrupiąca pizza bez drożdży i proszku do pieczenia jest możliwa! Wystarczy zmieszać mąkę, jajka i mleko, a potem postępować zgodnie z naszym przepisem. Sukces murowany!

Składniki

  • Na ciasto:

  • 1 szklanka uniwersalnej mąki

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka mieszanki włoskich ziół: oregano, bazylia, rozmaryn

  • ⅛ łyżeczki pieprzu

  • 2 jajka

  • ⅔ szklanki mleka

  • Dodatki:

  • 250 g białej kiełbasy wieprzowej, usmażony farsz bez skóry

  • 1 szklanka plasterków pepperoni

  • ⅓ szklanki gotowanej szynki pokrojonej w kostkę

  • 2-4 pieczarki, pokrojone na plasterki

  • 1½ szklanki sosu do pizzy

  • 2 szklanki posiekanego sera mozzarella

  • ½ papryki zielonej, pokrojonej na cienkie paseczki

  • ½ cebuli czerwonej, pokrojonej na cienkie paseczki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 220ºC. Blachę do tarty o średnicy ok. 30 cm posmaruj tłuszczem i odłóż na bok.

  • Białą kiełbasę rozetnij i wyjmij zawartość flaka. Farsz kiełbasiany zrumień na patelni, cały czas mieszając, aby rozbić mięso na małe grudki. 

  • Wymieszaj mąkę, sól, mieszankę włoskich ziół, pieprz, jajka i mleko.

  • Ciasto wylej do przygotowanej blachy do pieczenia. Na wierzchu ułóż kawałki kiełbasy, plasterki pepperoni i szynki oraz pieczarki.

  • Piecz przez 20 minut.

  • Wyjmij z piekarnika. Sos do pizzy rozłóż równomiernie na pizzy i posyp mozzarellą. Na wierzch ułóż paseczki papryki i krążki cebuli. 

  • Włóż do piekarnika i piecz 10–15 minut, aż ser się rozpłynie i lekko przyrumieni.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,6