Wegańskie ciasto na pierogi bez jajek: wystarczą tylko 2 składniki! Sprawdzony przepis

Wegańskie ciasto na pierogi bez jajek: wystarczą tylko 2 składniki! Sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Oszczędne ciasto z mąki i gorącej wody wystarczy by przygotować pierogi

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Wegańskie ciasto na pierogi nie jest wynalazkiem ostatnich lat. Tradycyjna kuchnia polska zawsze musiała sprostać długim okresom ścisłego postu, które sankcjonowały niedobory żywności. Ciasto na pierogi z 2 składników, mąki i gorącej wody, przygotowywano już setki lat temu. Teraz możemy wrócić do tej zdrowej tradycji. Tak przygotowane ciasto można cienko rozwałkować, jest elastyczne i łatwo się klei. Co włożymy do pierogów, to już kwestia naszej fantazji. Smacznego!

Składniki

  • 400 g mąki pszennej (typ 550)

  • ok. 150 ml ciepłej wody

  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiać do miski.

  • Większą część wysypać na stolnicę. Zrobić dołek, wlać wodę, dodać szczyptę soli.

  • Zagnieść wszystko razem dosypując resztę mąki. Ciasto chwilę wyrabiać, aby było gładkie i elastyczne.

  • Zawinąć ciasto w lnianą ściereczkę i odłożyć na pół godziny, aby żeby „odpoczęło”, a Natura mogła zrobić swoje. Zwilżony gluten uwolni się i ciasto będzie elastyczne i gładkie bez długotrwałego wyrabiania.

  • Ciasto rozwałkować cienko, na grubość ok 2 mm. Jeśli się klei do wałka lub do stolnicy to znaczy że jest w nim zbyt mało mąki. Wówczas trzeba dodać trochę mąki i jeszcze przez chwilę zagniatać ciasto.

  • Następnie wyciąć niewielkie krążki, albo kwadraty, nałożyć farsz i połączyć krążek ciasta uważając przy tym żeby farsz nie dostał się między jego brzegi.

  • Mocno zlepiać, tak żeby nie było dziurek przez które podczas gotowania farsz mógłby wypłynąć. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.

  • Gotować pierogi w lekko osolonym wrzątku aż do wypłynięcia.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5