Ruskie pierogi: najtańszy przepis

2021-03-29
Dagmara Kijanowska
ruskie-pierogi-najtanszy-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Ruskie pierogi nadziewane farszem z sera i ziemniaków, to przysmak wielu osób
łatwy
120 min
4

Szukasz pomysłu na obiad: zagnieć ruskie pierogi. Potrawa jest smaczna, łatwa w wykonaniu i do tego tania. Potrzebujesz tylko mąki, ziemniaków i kilku dodatków. Poza tym, gdy zrobisz nadmiar pierogów, możesz je zamrozić. Potem gotowy obiad wyjmujesz z zamrażarki, wrzucasz do wrzątku i masz danie w 5 minut!

SKŁADNIKI

  • Farsz
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 250 g twarogu
  • cebula
  • sól i pieprz
  • Ciasto na pierogi
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 1 szklanki ciepłej (nie gorącej) wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Jak ostygną, połącz je z twarogiem. Najlepiej będzie przepuścić składniki przez maszynkę lub użyć do tego specjalnej praski do ziemniaków.
  • Cebulę pokrój najdrobniej jak się da, podsmaż na patelni do lekkiego zarumienienia. Dodaj do farszu. Dopraw do smaku solą i dużą ilością czarnego pieprzu.
  • Teraz pora na ciasto. Mąkę przesiej na stolnicę, zrób w niej wgłębienie, dodaj sól.
  • Stopniowo, dodając ciepłą wodę, zagarniaj mąkę do środka wgłębienia.
  • Po zmieszaniu z wodą i solą wyrabiaj ciasto przez około 15 minut, do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne.
  • Przykryj je ściereczką i pozwól mu odpocząć przez co najmniej pół godziny.
  • Następnie podziel ciasto na cztery części. Pierwszą dokładnie rozwałkuj, pozostałe znów przykryj ściereczką.
  • Małą szklanką wycinaj kółeczka, na środek nakładaj farsz, składaj na pół i zlepiaj brzegi pierogów.
  • Brzegi można jeszcze rozgnieść czubkiem widelca. Gotuj do miękkości w osolonej wodzie, czyli przez około trzy minuty od wypłynięcia na wierzch. Podawać ze śmietaną wymieszaną z solą.
  • Smacznego!
Dagmara Kijanowska