Pierożki samosa
2021-03-29
średni
90 min
4
Samosa – potrawa kuchni indyjskiej w postaci trójkątnego pierożka, smażonego w głębokim oleju – stała się bardzo popularna w Kenii, gdzie podaje się ją jako małe krążki nadziewane na ostro przyprawionymi warzywami i mielonym mięsem kurczaka lub serem panir.
Przepis pochodzi z książki "Mięso mielone na 100 sposobów"
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 25 g masła
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka soli olej do smażenia
- Farsz:
- 600 g mielonego mięsa jagnięcego
- 200 g groszku zielonego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 g masła
- 2 łyżeczki kolendry
- łyżeczka kminku
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sól
- Raita:
- ogórek zielony
- 1/2 szklanki posiekanej mięty
- 200 g jogurtu naturalnego szczypta soli
- 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- szczypta ostrej papryki lub pieprzu cayenne
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Farsz: posiekaną cebulę i czosnek zrumienić na maśle. Dodać mięso, groszek i przyprawy. Smażyć przez 5 minut. Farsz podlać wodą i dusić pod przykryciem przez10 minut. Posolić, ostudzić.
- Ciasto: z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować, wycinać placki o średnicy 15 cm. Każdy przekroić na pół, nałożyć farsz i sklejać brzegi. W średnim garnku rozgrzać olej. Będzie miał właściwą temperaturę wówczas, gdy wrzucony pierożek zacznie syczeć i wypłynie na powierzchnię. Smażyć samosy partiami w głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone wykładać na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
- Raita: ogórek zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać sól i wymieszać. Gdy puści sok, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Można również przygotować raitę wcześniej i przechować w lodówce. Samosy podawać z raitą lub innym ulubionym sosem.
- Przepis pochodzi z książki „Mięso mielone”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperHobby.