Ser panir - jak zrobić ten indyjski przysmak?

Ser panir - jak zrobić ten indyjski przysmak?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ser panir wykorzystywany jest do przygotowania wielu indyjskich potraw

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Ser panir, znany też pod nazwą paneer, jest podstawą wielu potraw indyjskiej kuchni. Niestety nie jest dostępny w supermarketach, ale z łatwością można go przygotować samodzielnie.

Składniki

  • 3 litry mleka (surowego, nie UHT)

  • 3 łyżki octu spirytusowego lub soku z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Aby otrzymać około 200-300 g sera panir, potrzebne będą 3 litry mleka. Mleko należy wlać do garnka i powoli gotować. Kiedy mleko zacznie się unosić, należy dodać dwie łyżki stołowe octu spirytusowego albo soku z cytryny. Po chwili dodać jeszcze jedną łyżkę  i delikatnie mieszać.
  • Po dodaniu octu lub soku w podgrzewanym mleku powstaną białe grudki. To jak najbardziej pożądany objaw. Czekamy, aż całe mleko zetnie się pod wpływem kwasu.
  • Kolejny krok polega na wlaniu otrzymanego sera i serwatki na uprzednio przygotowane bardzo gęste sitko, które dodatkowo można wyłożyć gazą albo czystą tetrową pieluchą. Możemy też wykorzystać tkaninę o gęstych oczkach, na przykład organzę.
  • Odsączoną masę umieszczamy w pojemniku z dziurkami oraz przelewamy zimną wodą, aby wypłukać smak octu. Ostatni krok polega na obciążeniu sera, tak aby odcisnąć wodę i uformować pożądany kształt. Do tego celu można wykorzystać ciężki odważnik lub 5-litrowy pojemnik na wodę. Po odczekaniu około godziny ser panir jest gotowy do spożycia.

Ser panir można bez trudu samodzielnie przygotować w domu. Proces wytwarzania sera jest niezwykle prosty, a sukces opiera się na rodzaju wykorzystanego mleka. Do wyrobu paniru nie nadaje się mleko UHT. Właściwy efekt pozwoli uzyskać jedynie mleko surowe. Takie mleko możemy kupić u rolnika lub w jednym z mlekomatów, które funkcjonują w dużych miastach na terenie niemal całego kraju. Świeże mleko można też znaleźć w supermarketach.

Ocena: 0