Pierożki dla dziecka po 1. roku życia: przepis

Pierożki dla dziecka po 1

Autor Zdjęcia: photos.com

Warto zaserwować pociechom pyszne i zdrowe pierożki z serem

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pierogi z serem dla dziecka po 1. roku życia to prawdziwy przysmak. Można je podawać dziecku przez cały rok, a także potraktować jako danie wigilijne w wersji dziecięcej. Wypróbuj przepis na pierogi z serem dla rocznego dziecka.

Składniki

  • ciasto:

  • 2 szklanki mąki

  • ½ szklanki ciepłej wody

  •  

  • farsz:

  • pół kostki sera białego

  • 1 żółtko

  • 0,5 łyżeczki cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie składniki farszu połącz. Farsz możesz np. zmiksować. 

  • Wsyp mąkę do miski. Następnie stopniowo dodawaj wodę, jednocześnie wyrabiając ciasto. Gdy oba składniki się połączą, wyłóż ciasto na stolnicę i ugniataj do momentu uzyskania sprężystej struktury.

  • Posyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na cienki placek. Wykrawaj kółka szklanką lub specjalną maszynką do pierogów. Do środka nałóż przygotowany wcześniej farsz i dobrze sklej brzegi. 

  • Tak przygotowane pierożki czas ugotować. Do garnka z osoloną i gotującą się wodą wrzuć ostrożnie przygotowane pierogi. Najlepiej tyle, aby utworzyły jedną warstwę na dnie. Podczas gotowania od czasu do czasu zamieszaj je, pilnując, aby nie przywierały do dna garnka.

  • Gotuj do momentu wypłynięcia pierożków na wierzch.

Ocena: 2,3