Gotowe uszka zapieczone w śmietanie: przepis na pierożki zamrożone po świętach
Dyniowe pierogi z serem - pysznie, niedrogo, sezonowo

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Dyniowe pierogi z serem są łatwe do przygotowania, a smakują wyśmienicie
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 50 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Dyniowe pierogi z serem smakują doskonale i przepięknie prezentują się na talerzu. Słonecznie żółte ciasto - dzięki dodatkowi dyniowego puree - otacza słodki serowy farsz. Te pierogi atakują wszystkie zmysły, a na dodatek są łatwe do przygotowania i niedrogie.
Składniki
Ciasto:
250 g mąki (około 1,5 szklanki),
1 łyżka oleju,
½ szklanki puree z dyni,
szczypta soli,
ciepła woda (około 1/3 szklanki),
Nadzienie:
400g twarogu półtłustego,
3-4 łyżki cukru,
1 jajko
Przygotowanie krok po kroku:
Do miski wkładamy twaróg, rozgniatamy go widelcem. Dodajemy jajko, cukier(do smaku), mieszamy. Do nadzienia możemy dodać także rodzynki.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej i puree z dyni. Stopniowo wlewamy ciepłą wodą zagniatając ciasto. Przekłądamy ciasto na blat wysypany mąką lub na stolnic i wyrabiamy, aż stanie się elastyczne, w razie potrzeby podsypując delikatnie mąką.
Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości ok. 5 mm i szklanką wycinamy koła. Na każdym układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi.
Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty, od wypłynięcia.
Podajemy ze zrumienioną na maśle bułką tartą bądź polane śmietaną, posypane cukrem i szczyptą cynamonu.