Dyniowe pierogi z serem - pysznie, niedrogo, sezonowo

Dyniowe pierogi z serem - pysznie, niedrogo, sezonowo

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dyniowe pierogi z serem są łatwe do przygotowania, a smakują wyśmienicie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dyniowe pierogi z serem smakują doskonale i przepięknie prezentują się na talerzu. Słonecznie żółte ciasto - dzięki dodatkowi dyniowego puree - otacza słodki serowy farsz. Te pierogi atakują wszystkie zmysły, a na dodatek są łatwe do przygotowania i niedrogie.

Składniki

  • Ciasto:

  • 250 g mąki (około 1,5 szklanki),

  • 1 łyżka oleju,

  • ½ szklanki puree z dyni,

  • szczypta soli,

  • ciepła woda (około 1/3 szklanki),

  • Nadzienie:

  • 400g twarogu półtłustego,

  • 3-4 łyżki cukru,

  • 1 jajko

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do miski wkładamy twaróg, rozgniatamy go widelcem. Dodajemy jajko, cukier(do smaku), mieszamy. Do nadzienia możemy dodać także rodzynki.

  • Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej i puree z dyni. Stopniowo wlewamy ciepłą wodą zagniatając ciasto. Przekłądamy ciasto na blat wysypany mąką lub na stolnic i wyrabiamy, aż stanie się elastyczne, w razie potrzeby podsypując delikatnie mąką.

  • Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości ok. 5 mm i szklanką wycinamy koła. Na każdym układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi.

  • Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty, od wypłynięcia.

  • Podajemy ze zrumienioną na maśle bułką tartą bądź polane śmietaną, posypane cukrem i szczyptą cynamonu.

Ocena: 5