Pierogi góralskie - przepis spod samiuśkich Tatr [WIDEO]

Pierogi góralskie - przepis spod samiuśkich Tatr [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pierogi góralskie. Hej!

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kuchnia góralska jest sycąca i bazuje na prostych lokalnych składnikach. Do pierogów góralskich wchodzi kapusta, cebula, słonina lub boczek i bryndza. Pierogi góralskie najlepiej smakują gdy za oknem zima lub plucha. 

Składniki

  • NA CIASTO:

  • 400 g mąki pszennej

  • 2 żółtka

  • 2 łyżki stopionego masła

  • sól

  • NA FARSZ:

  • 500 g kapusty białej

  • 300 g bryndzy lub boczku wędzonego

  • 300 g słoniny

  • 2 cebule

  • 1 jajo

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę (sitem do mąki lub innym sitem energicznie napowietrzając mąkę). Zrobić w niej dołek, wlać masło, żółtka, sól. Wyrobić ciasto dolewając stopniowo wodę. Odstawić przykryte ściereczką, żeby odpoczęło.

  • Farsz: Kapustę drobno poszatkować, dolać trochę wody i gotować aż zmięknie. Odparować z niej nadmiar wody. Na patelni stopić pokrojoną w drobną kostkę słoninę lub boczek lub a w niej usmażyć pokrojoną drobno cebulę. Dodać kapustę i przesmażyć. Doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i przestudzić. Na koniec dodać pokruszoną widelcem bryndzę, wbić jajo, dokładnie wymieszać.

  • Pierogi gotować w dużym garnku z osolonym wrzątkiem. Wrzucać je partiami, poczekać aż same wypłyną, a potem gotować jeszcze ok. 3 minut i wyjmować łyżką cedzakową.

  • Podawać zrumienione na maśle albo polane skwarkami.

tip dnia

Jeśli ten tradycyjny przepis chcesz nieco odtłuścić przed dodaniem kapusty do skwarek lub boczku odlej z patelni nadmiar tłuszczu.

 

Ocena: 0