Pierożki drożdżowe ze świeżymi grzybami i kiszoną kapustą: przepis

Pierożki drożdżowe ze świeżymi grzybami i kiszoną kapustą: przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pierożki z drożdżowego ciasta można smażyć albo... piec

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Pierożki z kapustą i grzybami inaczej - bo zamiast klasycznych grzybów suszonych dodajemy do nich grzyby świeże - podsmażone z cebulką na patelni. Pyszna propozycja na sezon grzybowy!

Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Pierogi z makiem, Pierogi z kaszą gryczaną oraz Pierogi z rybą.

Składniki

  • Ciasto na pierożki

  • 20 g drożdży

  • 1/2 szklanki ciepłego mleka

  • cukier

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 łyżeczki soli

  •  

  • Farsz

  • 30o g grzybów świeżych

  • 500 g kapusty kiszonej

  • 1 cebula

  • 1 łyżka masła

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozkrusz drożdże, dodaj odrobię cukru i mleko. Pozostaw rozczyn do wyrośnięcia.

  • Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, drożdżowy rozczyn i 1/2 szklanki ciepłej wody. Starannie wyrób ciasto (powinno być sprężyste). Przykryj je ściereczką i pozostaw na 0,5 godziny do wyrośnięcia.

  • Grzyby wyczyść, umyj i pokrój drobno. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj grzyby, sól i pieprz, podduś i odparuj z nich nadmiar wody.

  • Kapustę ugotuj, odciśnij nadmiar wody. Połącz składniki farszu, całość dopraw solą i pieprzem.

    Ciasto rozwałkuj, wytnij krążki, nałóż farsz i dokładnie sklej brzegi. Pierogi wrzuć na rozgrzany olej na patelni i smaż z obu stron na rumiano.

Ocena: 4