Klasyczne pierogi ruskie: sprawdzony przepis [WIDEO]

Klasyczne pierogi ruskie: sprawdzony przepis [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Warto nauczyć się robić pierogi ruskie - domowe są zawsze najzdrowsze

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierogi ruskie to klasyczne danie, które wbrew pozorom nie pochodzi z Rosji. Pierogi ruskie popularne są nie tylko w Polsce, ale i na Ukrainie. Ich przygotowanie wymaga pewnej wprawy i dobrania odpowiednich proporcji wszystkich składników. Podajemy przepis na tradycyjne pierogi ruskie.

Składniki

  • ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 170 ml gorącej wody przegotowanej

  • 1 łyżeczka soli

  •  

  • farsz:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków

  • 300 g białego sera półtłustego

  • 2 łyżki masła

  • 1 cebula

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zetrzyj na tarce ziemniaki na farsz, dodaj podsmażoną wcześniej cebulę, biały ser, masło, sól, pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.

  • Na stolnicę lub do miski wysyp mąkę. Zrób w niej zagłębienie. Wsyp w nie sól i wlej wodę. Dokładnie zagnieć ciasto.

  • Ciasto cienko rozwałkuj, posypując oszczędnie stolnicę mąką. Szklanką wytnij koła.

  • Na każdy okrąg wyłóż łyżkę farszu. Zlep brzegi - możesz je dowolnie ozdobić.

  • Pierogi ruskie gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie, aż wypłyną. Nadają się również do odsmażania i mrożenia.

  • Danie można podać z kwaśną śmietaną, masłem, podsmażoną cebulą lub skwarkami.

Ocena: 3