Delikatne pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą - niedrogo i pysznie

Delikatne pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą - niedrogo i pysznie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pierogi z ziemniakami i serkiem topionym to delikatniejsza wersja ruskich

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą to przepyszne zestawianie delikatnego ciasta na śmietanie i nadzienia o aksamitnej konsystencji, ale podkręconym cebulką smaku. Delikatniejsze niż klasyczne pierogi ruskie, ale na pewno zasmakują miłośnikom serowo-ziemniaczanej odmiany pierogów.

Składniki

  • Ciasto na pierogi:

  • 3 szklanki mąki pszenne

  • 2 żółtka

  • 125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%

  • 125 ml gorącej wody

  • szczypta soli

  • Nadzienie:

  • 500 g ziemniaków

  • 300 g serka topionego

  • 1 duża cebula

  • sól i pieprz

  • 1 łyżka masła do podsmażenia cebuli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem puree.

  • Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Podsmażoną cebulę dodać do ziemniaków.

  • Do jeszcze ciepłej masy i dodać serek topiony, przyprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać do osiągnięcia gładkiej konsystencji.

  • W miseczce roztrzepać żółtka ze śmietaną. Na stolnicę lub blat wysypać mąkę, dodać żółtka jaj ze śmietaną, gorącą wodę i sól i wyrobić ciasto. Można je wyrobić robotem kuchennym za pomocą hakowych końcówek do ciasta drożdżowego.

  • Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać szklanką koła, nakładać farsz i zlepiać pierogi.

  • Gotować je partiami w osolonej, wrzącej wodzie - po wypłynięciu jeszcze przez około 2 - 3 minuty.

  • Podawać ciepłe, polane rozpuszczonym masłem - czystym albo z podsmażoną cebulką. Dobrze smakują też polane kwaśną śmietaną.

Ocena: 3,5