Sernik krakowski [LATO Z RADIEM]
Delikatne pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą - niedrogo i pysznie

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pierogi z ziemniakami i serkiem topionym to delikatniejsza wersja ruskich
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą to przepyszne zestawianie delikatnego ciasta na śmietanie i nadzienia o aksamitnej konsystencji, ale podkręconym cebulką smaku. Delikatniejsze niż klasyczne pierogi ruskie, ale na pewno zasmakują miłośnikom serowo-ziemniaczanej odmiany pierogów.
Składniki
Ciasto na pierogi:
3 szklanki mąki pszenne
2 żółtka
125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%
125 ml gorącej wody
szczypta soli
Nadzienie:
500 g ziemniaków
300 g serka topionego
1 duża cebula
sól i pieprz
1 łyżka masła do podsmażenia cebuli
Przygotowanie krok po kroku:
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem puree.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Podsmażoną cebulę dodać do ziemniaków.
Do jeszcze ciepłej masy i dodać serek topiony, przyprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać do osiągnięcia gładkiej konsystencji.
W miseczce roztrzepać żółtka ze śmietaną. Na stolnicę lub blat wysypać mąkę, dodać żółtka jaj ze śmietaną, gorącą wodę i sól i wyrobić ciasto. Można je wyrobić robotem kuchennym za pomocą hakowych końcówek do ciasta drożdżowego.
Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać szklanką koła, nakładać farsz i zlepiać pierogi.
Gotować je partiami w osolonej, wrzącej wodzie - po wypłynięciu jeszcze przez około 2 - 3 minuty.
Podawać ciepłe, polane rozpuszczonym masłem - czystym albo z podsmażoną cebulką. Dobrze smakują też polane kwaśną śmietaną.