Pierożki ze szpinakiem i serkiem topionym

Pierożki ze szpinakiem i serkiem topionym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pierogi ze szpinakiem i serkiem to przepyszne danie, niedrogie i łatwe do przygotowania, choć pracochłonne.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Pierożki ze szpinakiem i serkiem topionym idealnie sprawdzą się zarówno podczas rodzinnego obiadu, jak i danie na domowej kolacji. Z łatwością spakujesz je również do pudełka i zabierzesz ze sobą do pracy.

 

Składniki

  • Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki

  • wrzątek

  • 2 łyżki oliwy

  • szczypta soli

  •  Farsz:

  • 1/2 pęczku szpinaku

  • 1 kostka serka topionego (na przykład z ziołami lub z czosnkiem)

  • oliwa z oliwek

  • sól i pieprz do smaku

  • 2 ząbki młodego czosnku

  •  Sos:

  • 1 kostka serka

  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%

  • szczypta soli

  • szczypta pieprzu mielonego

  • 1 łyżka masła

  •  Do dekoracji:

  • 1 łyżka kolorowego pieprzu, kilka małych listków szpinaku.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę mieszamy w malakserze z solą i oliwą. Dodajemy stopniowo wrzątek tak, aby powstało gładkie i nielepiące się ciasto.

  • Przygotowujemy farsz: szpinak podsmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku przez ok. 7-8 min, a następnie odsączamy i dodajemy sól oraz pieprz do smaku. Serek kroimy w kosteczki (0,5cmx0,5cm).

  • Rozwałkowujemy ciasto na grubość 2 mm i wycinamy z niego szklanką spore kółka. Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę szpinaku i kosteczkę serka. Składamy i dociskamy brzegi ciasta. Gotujemy ok. 5 min w wodzie, a następnie odcedzamy.

  • Przygotowujemy sos: śmietanę mieszamy z masłem i pokrojonym serkiem, a następnie podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się serka. Dodajemy do smaku sól i pieprz i wylewamy na ciepłe pierożki. Posypujemy kolorowym pieprzem, ozdabiamy listkami szpinaku.

Ocena: 4