Przepis na uszka z grzybami suszonymi: idealne pierożki wegańskie do czerwonego barszczu
Pierogi z dynią: ciekawy pomysł na dynię [WIDEO]
![Pierogi z dynią: ciekawy pomysł na dynię [WIDEO]](https://cdn2.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/pierogi-z-dynia-przepis.jpg)
Autor Zdjęcia: photos.com
Pierogi z dynią? Tej jesieni musisz je zrobić!
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Pierogi z serem, grzybami, kapustą czy kaszą gryczaną to klasyka. Jesienią warto jednak poeksperymentować, przygotowując tradycyjny polski przysmak z niezwykłym, jaskrawopomarańczowym nadzieniem dyniowym. Podajemy przepis na pierogi z dynią.
Składniki
ciasto:
3 szklanki mąki pszennej, najlepiej tortowej
kilka łyżek oliwy
pół łyżeczki soli
kilka łyżek zimnej wody
szklanka wrzątku.
farsz:
cebula
masło do podsmażenia
30 dag miąższu dyni
20 dag twarogu
sól, pieprz, curry do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Mąkę zalewamy gorącą wodą, po chwili dodając odrobinę zimnej, i szybko zagniatamy, dodając sól i większość oliwy.
Szybko zagniatamy elastyczne ciasto, formujemy kulę, smarujemy ją pozostałą odrobiną oliwy i nakrywamy ściereczką.
Podsmażamy na maśle drobno posiekaną cebulę, dodajemy drobno starty miąższ dyni (ewentualnie podgotowane wcześniej kawałki), sól, pieprz, curry do smaku.
Zdejmujemy patelnię z ognia, studzimy masę, a następnie dodajemy do niej twaróg. Ser neutralizuje smak przypraw, więc musimy dodać dość dużo ostrych składników, jeśli nie chcemy, by farsz wyszedł nieco mdły.
Ciasto wałkujemy cienko, tak by było lekko przezroczyste. Możemy je podsypać mąką albo przetrzeć oliwą.
Szklanką wycinamy kółka z ciasta. Jeśli chcesz zrobić wrażenie na gościach i masz ponadprzeciętną cierpliwość, użyj małej szklanki albo dużego kieliszka.
Krążki wypełniamy farszem i sklejamy, starannie formując brzegi.
Wrzucamy pierogi do lekko osolonego wrzątku i gotujemy, wyjmując minutę po tym, jak wypłyną na powierzchnię.
Podajemy gorące, ze śmietaną albo masłem.