Pierogi z dynią: ciekawy pomysł na dynię

2021-03-29
Pierogi z dynią: ciekawy pomysł na dynię
Autor: photos.com Pierogi z dynią? Tej jesieni musisz je zrobić!
średni
40 min
4

Pierogi z serem, grzybami, kapustą czy kaszą gryczaną to klasyka. Jesienią warto jednak poeksperymentować, przygotowując tradycyjny polski przysmak z niezwykłym, jaskrawopomarańczowym nadzieniem dyniowym. Podajemy przepis na pierogi z dynią.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej, najlepiej tortowej
  • kilka łyżek oliwy
  • pół łyżeczki soli
  • kilka łyżek zimnej wody
  • szklanka wrzątku.
  • farsz:
  • cebula
  • masło do podsmażenia
  • 30 dag miąższu dyni
  • 20 dag twarogu
  • sól, pieprz, curry do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę zalewamy gorącą wodą, po chwili dodając odrobinę zimnej, i szybko zagniatamy, dodając sól i większość oliwy.
  • Szybko zagniatamy elastyczne ciasto, formujemy kulę, smarujemy ją pozostałą odrobiną oliwy i nakrywamy ściereczką. 
  • Podsmażamy na maśle drobno posiekaną cebulę, dodajemy drobno starty miąższ dyni (ewentualnie podgotowane wcześniej kawałki), sól, pieprz, curry do smaku.
  • Zdejmujemy patelnię z ognia, studzimy masę, a następnie dodajemy do niej twaróg. Ser neutralizuje smak przypraw, więc musimy dodać dość dużo ostrych składników, jeśli nie chcemy, by farsz wyszedł nieco mdły.
  • Ciasto wałkujemy cienko, tak by było lekko przezroczyste. Możemy je podsypać mąką albo przetrzeć oliwą.
  • Szklanką wycinamy kółka z ciasta. Jeśli chcesz zrobić wrażenie na gościach i masz ponadprzeciętną cierpliwość, użyj małej szklanki albo dużego kieliszka.
  • Krążki wypełniamy farszem i sklejamy, starannie formując brzegi.
  • Wrzucamy pierogi do lekko osolonego wrzątku i gotujemy, wyjmując minutę po tym, jak wypłyną na powierzchnię.
  • Podajemy gorące, ze śmietaną albo masłem.