Pierogi z dynią: ciekawy pomysł na dynię [WIDEO]

Pierogi z dynią: ciekawy pomysł na dynię [WIDEO]

Autor Zdjęcia: photos.com

Pierogi z dynią? Tej jesieni musisz je zrobić!

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierogi z serem, grzybami, kapustą czy kaszą gryczaną to klasyka. Jesienią warto jednak poeksperymentować, przygotowując tradycyjny polski przysmak z niezwykłym, jaskrawopomarańczowym nadzieniem dyniowym. Podajemy przepis na pierogi z dynią.

Składniki

  • ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej, najlepiej tortowej

  • kilka łyżek oliwy

  • pół łyżeczki soli

  • kilka łyżek zimnej wody

  • szklanka wrzątku.

  • farsz:

  • cebula

  • masło do podsmażenia

  • 30 dag miąższu dyni

  • 20 dag twarogu

  • sól, pieprz, curry do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę zalewamy gorącą wodą, po chwili dodając odrobinę zimnej, i szybko zagniatamy, dodając sól i większość oliwy.

  • Szybko zagniatamy elastyczne ciasto, formujemy kulę, smarujemy ją pozostałą odrobiną oliwy i nakrywamy ściereczką. 

  • Podsmażamy na maśle drobno posiekaną cebulę, dodajemy drobno starty miąższ dyni (ewentualnie podgotowane wcześniej kawałki), sól, pieprz, curry do smaku.

  • Zdejmujemy patelnię z ognia, studzimy masę, a następnie dodajemy do niej twaróg. Ser neutralizuje smak przypraw, więc musimy dodać dość dużo ostrych składników, jeśli nie chcemy, by farsz wyszedł nieco mdły.

  • Ciasto wałkujemy cienko, tak by było lekko przezroczyste. Możemy je podsypać mąką albo przetrzeć oliwą.

  • Szklanką wycinamy kółka z ciasta. Jeśli chcesz zrobić wrażenie na gościach i masz ponadprzeciętną cierpliwość, użyj małej szklanki albo dużego kieliszka.

  • Krążki wypełniamy farszem i sklejamy, starannie formując brzegi.

  • Wrzucamy pierogi do lekko osolonego wrzątku i gotujemy, wyjmując minutę po tym, jak wypłyną na powierzchnię.

  • Podajemy gorące, ze śmietaną albo masłem.

Ocena: 0