Empanadas z ciasta francuskiego ze szparagami, karczochem i fenkułem

Empanadas z ciasta francuskiego ze szparagami, karczochem i fenkułem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Empanadas ze szparagami, karczochem i fenkułem to pyszne pierożki z  ciasta francuskiego.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Empanadas to kruche, pieczone pierożki rodem z Ameryki Południowej. Można je wypełnić dowolnym farszem - mięsnym bądź warzywnym. Proponujemy dziś wersję bezmięsną z farszem ze szparagami, karczochami i fankułem. Składniki nieco ekskluzywne, ale do dostania w dobrych delikatesach, tworzą farsz o niecodziennym smaku i aromacie.

Składniki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • ¼ szklanki białej cebuli pokrojonej w kostkę

  • 1 posiekana szalotka

  • 1 pokrojona w kostkę bulwa fenkułu

  • 6 szparagów pokrojonych w drobne części (mogą być marynowane lub mrożone)

  • 6 karczochów z puszki (w oliwie z oliwek)

  • 1 łyżeczka drobno posiekanego estragonu

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (na 8 trójkątów)

Przygotowanie krok po kroku:

  • W głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj cebulę, szalotkę, fenkuł, i szparagi. Gotuj aż zmiękną.

  • Dodaj drobno pokrojone karczochy i estragon. Wymieszaj całość i zdejmij z ognia.

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

  • Rozłóż ciasto francuskie i wykrój 8 podłużnych trójkątów.

  • Wypełnij każdy z nich łyżką farszu. Zwiń w rogalik i uszczelnij rogi.

  • Piecz przez 15 minut. Serwuj na gorąco z kieliszkiem białego wina.

Ocena: 5