Empanadas: pieczone pierogi z wołowiną po argentyńsku
2021-03-29
średni
50 min
4
Empanadas to pieczone pierogi z nadzieniem mięsnym, ale także ziemniaczanym, serowym lub warzywnym. Każdy region Argentyny, skąd empanadas wyemigrowały w świat, ma swoje oryginalne nadzienie do empanadas. Przygotowanie pieczonych pierogów w stylu południowo-amerykańskim nie jest trudne, a efekt przerasta najśmielsze oczekiwania.
SKŁADNIKI
- Na ciasto do empanadas:
- 750 g mąki pszennej
- 180-250 ml ciepłego mleka
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki soli
- Na farsz do empanadas:
- 100 g masła
- 450 g mielonej wołowiny
- 2 białe cebule
- łyżeczka kminu rzymskiego
- garść poszatkowanego grubego szczypioru
- 2 łyżki stołowe wędzonej mielonej papryki
- 1 łyżeczka chilli (można pominąć, jeśli nie lubicie ostrego)
- 1 łyżka stołowa oregano (najlepiej świeże)
- sól i pieprz do smaku
- 1 jajko z oddzielonym żółtkiem i białkiem
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowanie ciasta: Mleko podgrzać w rondelku.
- Masło zmiksować z mąką i odrobiną soli, aż powstaną okruchy, które zaczną się zlepiać.
- Do ciasta dodać żółtko i ciepłe mleko. Dalej wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne.
- Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
- Przygotowanie farszu:
- Wymieszać w misce mielone mięso z przyprawami.
- Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na maśle.
- Gdy cebula jest już zeszklona dodać mielone mięso i smażyć przez 10 minut, często mieszając. Na koniec dodać posiekany szczypior. Zamieszać i pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotowanie pierogów:
- Piekarnik rozgrzać do temperatury około 200°C.
- Wyjąć porcję ciasta z lodówki i rozwałkować na grubość około 2 mm. Za pomocą spodeczka wykroić krążki.
- Na krążkach układać łyżkę farszu, brzegi posmarować roztrzepanym białkiem, złożyć na pół i skleić. To samo zrobić z pozostałym ciastem i farszem.
- Empanadas ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pierogów posmarować żółtkiem roztrzepanym z kilkoma kroplami wody.
- Piec przez około 22-25 minut (piekarnik ustawiony góra/dół) lub do momentu, gdy się zrumienią.
- Empanadas najlepiej podawać z salsa verde lub salsą pomidorową.