Keto pieczywo - przepis na pyszne keto bułki, sycące na długo

Keto pieczywo - przepis na pyszne keto bułki, sycące na długo

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Keto bułeczki są pyszne i sycą na długo.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Na co dzień nie stosuję diety ketogenicznej, ale odkrycie tych bułek sprawiło, że mój dzień jest bardziej uporządkowany i nawet, kiedy jestem bardzo zabiegana, nie chodzę głodna. Zawsze mam ich zapas w chlebaku plus jedną w torebce, bo są bardzo smaczne, nie tracą świeżości i przede wszystkim - jedna mała bułeczka daje poczucie sytości i energię na kilka godzin. 

Składniki

  • 1 szklanka mąki migdałowej

  • 2 łyżki chia

  • 3 łyżki mielonego siemienia

  • 1 łyżka babki płesznik

  • 3 łyżki pestek dyni

  • 2 łyżki nasion słonecznika

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 6 jajek

  • 100 g sera żółtego

  • 1 łyżka wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • W jednej misce wymieszać mąkę, chia, siemię, babkę, słonecznik, dynię, sól i proszek do pieczenia.

  • W drugiej misce połączyć rozkłócone jajka, ser i wodę.

  • Zawartość obu misek wymieszać na dość tępe ciasto. 

  • Z ciasta formować niewielkie bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Wierzch bułek można posmarować odrobina białka i posypać ziarnami.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec 20 min.

  • Gotowe bułeczki pozostawić 5 minut w uchylonym piekarniku, a następnie wyjąc i studzić na kratce.

Jeśli tak jak ja, nie stosujecie ścisłej diety ketogenicznej, a szukacie pełnowartościowego pieczywa, drogą mąkę migdałową, możecie zastąpić inną. Mąki kokosowej (również keto) nie polecam, ze względu na specyficzny kokosowy zapach, który "gryzie się" z niektórymi smakami. Ale spokojnie można użyć mąki gryczanej, kasztanowej lub takiej, którą akurat macie pod ręką, byle z pełnego przemiału. Dobre będą też stare odmiany pszenicy. 

Ocena: 5
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.