Sernik puszysta chmurka - bez pieczenia, łatwy do zrobienia!
Keto pieczywo - przepis na pyszne keto bułki, sycące na długo

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Keto bułeczki są pyszne i sycą na długo.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 25 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Na co dzień nie stosuję diety ketogenicznej, ale odkrycie tych bułek sprawiło, że mój dzień jest bardziej uporządkowany i nawet, kiedy jestem bardzo zabiegana, nie chodzę głodna. Zawsze mam ich zapas w chlebaku plus jedną w torebce, bo są bardzo smaczne, nie tracą świeżości i przede wszystkim - jedna mała bułeczka daje poczucie sytości i energię na kilka godzin.
Składniki
1 szklanka mąki migdałowej
2 łyżki chia
3 łyżki mielonego siemienia
1 łyżka babki płesznik
3 łyżki pestek dyni
2 łyżki nasion słonecznika
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
100 g sera żółtego
1 łyżka wody
Przygotowanie krok po kroku:
W jednej misce wymieszać mąkę, chia, siemię, babkę, słonecznik, dynię, sól i proszek do pieczenia.
W drugiej misce połączyć rozkłócone jajka, ser i wodę.
Zawartość obu misek wymieszać na dość tępe ciasto.
Z ciasta formować niewielkie bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch bułek można posmarować odrobina białka i posypać ziarnami.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec 20 min.
Gotowe bułeczki pozostawić 5 minut w uchylonym piekarniku, a następnie wyjąc i studzić na kratce.
Jeśli tak jak ja, nie stosujecie ścisłej diety ketogenicznej, a szukacie pełnowartościowego pieczywa, drogą mąkę migdałową, możecie zastąpić inną. Mąki kokosowej (również keto) nie polecam, ze względu na specyficzny kokosowy zapach, który "gryzie się" z niektórymi smakami. Ale spokojnie można użyć mąki gryczanej, kasztanowej lub takiej, którą akurat macie pod ręką, byle z pełnego przemiału. Dobre będą też stare odmiany pszenicy.