Wieprzowina pieczona w pomarańczach: przepis na pieczony schab lub boczek

Wieprzowina pieczona w pomarańczach: przepis na pieczony schab lub boczek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszna pieczeń wieprzowa o cytrusowej nucie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wieprzowina pieczona w pomarańczach: przepis na pieczony schab lub boczek

Składniki

  • 1,5-2 kg schabu środkowego lub karkowego lub chudego boczku

  • 200 ml wytrawnego białego wina

  • 2 łyżki musztardy

  • 1 cytryna

  • 1 pomarańcza

  • 4-6 ząbków czosnku, zmiażdżonych lub przeciśniętych przez praskę

  • 3 łyżki oleju

  • 1 łyżka soli

  • 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wymieszaj białe wino, musztardę, olej, sól i pieprz. Dodaj zmiażdżony czosnek.

  • Wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy, dodaj do mieszaniny wina i przypraw. Nie wyrzucaj skórki!

  • Schab lub boczek zwiąż sznurkiem. Zabieg ten nada mięsu bardziej zwartą formę.

  • Mięso włóż do worka strunowego lub naczynia. Zalej marynatą, dodaj pokrojone skórki cytrusów.

  • Uszczelnij worek i przechowuj w lodówce przez co najmniej 8 godzin lub jeszcze lepiej 24 godziny.

  • Następnego dnia rozgrzej piekarnik do 180°C.

  • Umieść mięso w brytfannie. Piecz bez przykrycia około 60 lub 80 minut, licząc 20 minut na każde 500 g mięsa.

  • Wyjmij z piekarnika, przykryj folią i odstaw na 10 minut.

  • Cienko pokrój wieprzowinę na kanapki lub podawaj na talerzu ze swoimi ulubionymi dodatkami!

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4