Szynka peklowana, pieczona w niskiej temperaturze - pięknie różowa i bosko delikatna

Szynka peklowana, pieczona w niskiej temperaturze - pięknie różowa i bosko delikatna

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Szynka peklowana i pieczona w niskiej temperaturze to prosta  do przygotowania wędlina domowa

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szynka peklowana, pieczona w niskiej temperaturze to domowa wędlina bez nadmiaru chemii, apetyczna i  delikatna. Wolne pieczenie w niskiej  temperaturze sprawia, że mięso jest soczyste i kruche zarazem. Dzięki peklowaniu jest zachęcająco różowe. Nie zapominajmy też o tym, że tak przygotowana wędlina jest  znacząco tańsza od tej ze sklepu.

Składniki

  • 1 kg szynki wieprzowej

  • zalewa:

  • 1 l wody

  • 2 listki laurowe

  • 8 - 10 ziarenek pieprzu

  • 5 ziarenek ziela angielskiego

  • 4 - 6 ząbków czosnku

  • 1/2 łyżeczki ziarenek kolendry

  • 6 ziarenek jałowca

  • 1/2 łyżeczki ziarenek gorczycy białej

  • sól do peklowania w ilości zgodnej z przepisem na opakowaniu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szynkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.

  • Przyprawy wsypać do moździerza, lekko rozdrobnić, by uwolnić ich smaki i aromaty.

  • Zagotować 1 litr wody, do której wrzucić przyprawy i czosnek. Gotować około 10 minut. Wystudzić i dodać sól peklową. Jeżeli chcemy by mięso równomiernie się zapeklowało, warto przy pomocy strzykawki ostrzyknąć mięso częścią ostudzonej i przecedzonej przez sitko zalewy.

  • Trzeba wybrać odpowiednie naczynie do peklowania - najlepiej nadają się do tego naczynia kamionkowe lub szklane. Ponieważ zalewa powinna całkowicie pokryć mięso, ale nie powinno ono w niej pływać, należy używać naczyń o takich wymiarach, by mięso w nich było ułożone w miarę ściśle. W wybranym naczyniu ułożyć mięso i zalać przygotowanym wywarem wraz z przyprawami.

  • Szynkę peklować w tej zalewie 7 dni w temperaturze 4-7 stopni (dolna półka w lodówce). Podczas peklowania należy mięso przewracać co 2 dni, tak by płyn peklujący docierał do zakamarków mięsa równomiernie.

  • Po 7 dniach wyjąć mięso z zalewy, osuszyć, obwiązać sznurkiem albo włożyć do siatki wędliniarskiej, nadając mu jak najforemniejszy kształt. Piekarnik nagrzać do 100 st. C. Mięso ułożyć na ruszcie, pod nim ustawić naczynie na ewentualnie wypływające soki. Piec bez obracania ok 2 godziny - do momentu, gdy temperatura wewnątrz mięsa, w najgrubszym miejscu, wyniesie 68ºC.

  • Wyjąć z piekarnika, przykryć, ostudzić. Zimną szynkę zawinąć w folię i włożyć do lodówki, kroić najlepiej następnego dnia.

Ocena: 2,6