Soczyste kotlety wieprzowe pieczone z cebulą i przyprawami

2021-03-29
Soczyste kotlety wieprzowe pieczone z cebulą i przyprawami
Autor: Shutterstock Szczególnie smaczne są schabowe z kostką
łatwy
20 min
4

Kotlety wieprzowe pieczone z cebulą i przyprawami to łatwy sposób na soczyste mięso bez większego wysiłku. W naszym zabieganym świecie przepis na pieczone kotlety to prawdziwe wybawienie. Przygotowanie zajmie wam tylko chwilę, a resztę zrobi za was piekarnik. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 6-8 kotletów wieprzowych ze schabu środkowego z kością, karkówki lub łopatki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • 1-3 listki laurowe
  • 2 łyżeczki przyprawy ziołowej do mięsa: papryki słodkiej, chili, majeranku, ziela angielskiego
  • 1 łyżka posiekanych świeżych ziół np. koperku
  • 1 arkusz folii aluminiowej
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kotlety przyprawić solą oraz ziołami. Cebulę pokroić na krążki. 
  • Na arkuszu folii aluminiowej ułożyć kotlety przekładając je krążkami cebuli, ziarnkami pieprzu i pokruszonymi listkami laurowymi. 
  • Folię aluminiową zawinąć szczelnie i ułożyć w naczyniu żaroodpornym
  • Mięso wstawić od piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec 1 godzinę. Na 10 minut przed końce, ostrożnie rozwinąć folię i pozwolić mięsu zrumienić się. 
  • Sos który się wytworzy można zużyć do polania ziemniaków, kaszy lub makaronu.