Soczyste i pyszne ćwiartki kurczaka pieczone z marchewkami i pieczarkami

Soczyste i pyszne ćwiartki kurczaka pieczone z marchewkami i pieczarkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Doskonale upieczone mięso i pyszne warzywa w jednym naczyniu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ćwiartki kurczaka pieczone z marchewkami i pieczarkami to sprytne danie obiadowe. Z jednej blachy mamy soczyste nóżki kurczaka i pyszne warzywa. 

Składniki

  • 6 nóżek z kurczaka, tak zwanej tylnej ćwiartki

  • 350-400 g pieczarek

  • 300-350 g marchewki karotki, świeżej lub mrożonej

  • 6-8 ząbków czosnku

  • ¼ szklanki majonezu

  • 2 łyżki masła, stopionego

  • 4 ząbki czosnku, posiekane

  • 2 łyżki świeżo posiekanych ziół, natki pietruszki, koperku lub szczypiorku

  • 1 ½ łyżeczki soli kuchennej

  • ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

  • ¼ łyżeczki chili w proszku

  • ½ łyżeczki mielonej papryki

Przygotowanie krok po kroku:

  • W małej misce połącz majonez, stopione masło, zioła i czosnek.

  • W osobnej małej misce wymieszaj sól, pieprz, chili w proszku i paprykę.

  • Pieczarki przekrój na połówki. Marchewkę posiekaj na talarki. Ząbki czosnku pozostaw w łupince. 

  • Włóż kurczaka, pieczarki, marchewkę i ząbki czosnku do naczynia żaroodpornego.

  • Zalej składniki majonezem, wymieszaj i równomiernie rozsmaruj. Przypraw przygotowaną połową mieszanki przypraw. Wymieszaj.

  • Wierzch posyp pozostałą połową przypraw.

  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C, bez przykrycia, przez 50-60 minut, w razie potrzeby dłużej.

  • Jeśli ćwiartki z kurczaka są gotowe, ale nie mają chrupiącej skórki, to włączyć górny grill i opiekać przez 5 minut.

  • Podawać prosto z piekarnika.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3