Soczysta szynka marynowana w cytrusach i pieczona po kubańsku

Soczysta szynka marynowana w cytrusach i pieczona po kubańsku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Soczysta szynka pieczona po kubańsku to pyszne danie obiadowe. Marynowana, a następnie upieczona szynka jest pełna aromatu i po prostu rozpływa się w ustach. 

Składniki

  • 1,5 kg szynki wieprzowej lub łopatki

  • 2 łyżeczki soli

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka oregano suszonego

  • 1 łyżeczka kminku zmielonego

  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, zmielonego

  • 4 łyżki soku z limony

  • 4 łyżki soku z pomarańczy

  • 4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czosnek posiekać i utrzeć z solą na pastę. Dodać do niego oregano, mielony kminek i pieprz, wymieszać. Połowę mieszanki odłożyć.

  • Do pozostałej mieszanki przypraw dodać sok z limony i pomarańczy oraz oliwę. Wszystko razem dobrze wymieszać.

  • Szynkę natrzeć suchą mieszanką czosnku i przypraw. 

  • Szynkę włożyć do woreczka strunowego, wlać marynatę i szczelnie zamknąć.

  • Marynować w temperaturze pokojowej przez 30 minut, co najmniej dwukrotnie przewracając mięso.

  • W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200°C. 

  • Szynkę wyjąć z marynaty, przełożyć do brytfanny i wstawić do piekarnika. Piec 30 minut. 

  • Następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 2 godziny.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,5