Sznycle z filetu drobiowego w cytrynowym sosie: soczyste mięso w 30 minut
Soczysta szynka marynowana w cytrusach i pieczona po kubańsku

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Soczysta szynka pieczona po kubańsku to pyszne danie obiadowe. Marynowana, a następnie upieczona szynka jest pełna aromatu i po prostu rozpływa się w ustach.
Składniki
1,5 kg szynki wieprzowej lub łopatki
2 łyżeczki soli
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano suszonego
1 łyżeczka kminku zmielonego
1 łyżeczka pieprzu czarnego, zmielonego
4 łyżki soku z limony
4 łyżki soku z pomarańczy
4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
Przygotowanie krok po kroku:
Czosnek posiekać i utrzeć z solą na pastę. Dodać do niego oregano, mielony kminek i pieprz, wymieszać. Połowę mieszanki odłożyć.
Do pozostałej mieszanki przypraw dodać sok z limony i pomarańczy oraz oliwę. Wszystko razem dobrze wymieszać.
Szynkę natrzeć suchą mieszanką czosnku i przypraw.
Szynkę włożyć do woreczka strunowego, wlać marynatę i szczelnie zamknąć.
Marynować w temperaturze pokojowej przez 30 minut, co najmniej dwukrotnie przewracając mięso.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200°C.
Szynkę wyjąć z marynaty, przełożyć do brytfanny i wstawić do piekarnika. Piec 30 minut.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 2 godziny.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska