Schab w sosie śmietanowo-chrzanowym - idealny nie tylko na święta

Schab w sosie śmietanowo-chrzanowym - idealny nie tylko na święta

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Schab w sosie śmietanowo-chrzanowym - prosty w przygotowaniu, doskonały w smaku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Schab w sosie śmietanowo-chrzanowym smakuje przepysznie, bo nie został uduszony w sosie, lecz upieczony w rękawie. Zachował więc więcej smaku i aromatu. Doskonale koresponduje z tym kremowy sos chrzanowy,

Składniki

  • ok. 1400 g schabu

  • 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego

  • 1 łyżka słodkiej papryki

  • 1 łyżka soli

  • 1 łyżka majeranku

  • 1/2 łyżeczki kminku

  • 1 łyżka masła

  • 2-3 łyżki gęsiego smalcu

  • 100 ml bulionu

  • SOS

  • 1 litr bulionu drobiowo-wołowego

  • 2 kulki jałowca

  • 2-3 ziela angielskie

  • 2 liście laurowe

  • 250 ml śmietany 12-18%

  • 1 łyżeczka chrzanu (może być więcej jeśli lubicie ostrzejsze)

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Schab umyć i osuszyć. Obsmażyć na maśle dokładnie z każdej strony.

  • Przyprawy rozetrzeć w moździerzu i natrzeć nimi dokładnie mięso. Odstawić na minimum 1 godzinę. Po tym czasie schab włożyć do rękawa do pieczenia, posmarować z wierzchu kawałkami gęsiego smalcu.

  • Do rękawa wlać bulion i dobrze zamknąć zaciski. Schab ułożyć w blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 stopni ok. 1,5 godz. Wystudzić.

  • Upieczony schab pokroić w cienkie plastry. W rondlu zalać je bulionem (lub częściowo wykorzystać sos z rękawa), dodać jałowiec, ziela i liście. Dusić pod przykryciem 15-20 minut.

  • Po tym czasie wyjąć mięso, dodać chrzan, śmietanę i mąkę. Całość dokładnie zmiksować blenderem. Doprawić i zagotować. Do sosu dodać mięso. Podawać z puree ziemniaczanym i buraczkami na zimno lub zasmażanymi.

 Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5