Schab gotowany w tłuszczu, czyli niby konfitowany - idealnie soczysty i miękki

Schab gotowany w tłuszczu, czyli niby konfitowany - idealnie soczysty i miękki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Schab gotowany w tłuszczu jest  soczysty i miękki - doskonale smakuje na ciepło i  na zimno.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Schab niby konfitowany to schab gotowany w tłuszczu. Ta technika kulinarna sprawia, że mięso  jest  soczyste, miękkie i zupełnie nie nasiąka tłuszczem, w którym się gotowało. Tak przygotowany schab jest  doskonały na ciepło i jeszcze lepszy podawany na zimno, jako wędlina. 

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości

  • sól

  • pieprz

  • zioła prowansalskie

  • czosnek

  • 0,75 l oleju rzepakowego

  • 400 g smalcu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, posolić, posypać pieprzem i natrzeć ziołami. Naszpikować czosnkiem - upychając kawałki ząbków tak, by nie wystawały poza mięso.

  • Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 3 godziny. Po wyjęciu z lodówki wyjąć z folii.

  • W rondlu rozgrzać olej ze smalcem. Powinien być bardzo gorący - ale nie dymić! Dla bezpieczeństwa garnek z gorącym tłuszczem przenieść do komory zlewozmywaka.

  • Mięso nabić na dwa widelce i ostrożnie włożyć do gorącego tłuszczu. Podczas wkładania mięsa do rondla tłuszcz zaczyna wrzeć. Mięso wkładać stopniowo do tłuszczu, gdyby tłuszcz zaczął się burzyć, jak podczas smażenia pączków, mięso wyjąć i znów próbować włożyć.

  • Kiedy już temperatura w garnku się ustabilizuje i tłuszcz przestaje „buzować” przykryć garnek przykrywką, owinąć grubo gazetami, a potem zawinąć w koc, podobnie jak przy „parowaniu” kaszy lub ryżu. Odstawić na noc.

  • Rano wyjąć mięso z rondla, ostudzić i schłodzić w lodówce.

Ocena: 2,7