Rzymska pieczeń indycza z bazylią i natką

2021-03-29
Rzymska pieczeń indycza z bazylią i natką
Autor: Shutterstock Rzymska pieczeń indycza z bazylią i natką
łatwy
30 min
4

Dieta niskokaloryczna

Rzymska pieczeń indycza z bazylią i natką to propozycja, która sprawdzi się zarówno na ciepło, jako podstawa dania obiadowego, jak i na zimno - do kanapek. Pachnący ziołami klops indyczy jest łatwy w przygotowaniu, smaczny i ma niewiele kalorii.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg mielonego mięsa indyczego
  • 1 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • 0,5 pęczka bazylii
  • 0,5 pęczka natki
  • 1 łyżka oleju
  • pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i czosnek obrać i posiekać, pomidory sparzyć, obrać i zmiksować. Zioła posiekać.
  • Mięso wyrobić z jajami, warzywami i ziołami na jednolitą masę, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Podłużna blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę.
  • Wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika na 1,5 h. Po tym czasie zgasić ogień, otworzyć drzwiczki piekarnika i zostawić tak pieczeń jeszcze pół godziny.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego

Polecamy także:

redakcja
więcej