Rzymska pieczeń indycza z bazylią i natką pietruszki

Rzymska pieczeń indycza z bazylią i natką pietruszki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rzymska pieczeń indycza z bazylią i natką

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rzymska pieczeń indycza z bazylią i natką to propozycja, która sprawdzi się zarówno na ciepło, jako podstawa dania obiadowego, jak i na zimno - do kanapek. Pachnący ziołami klops indyczy jest łatwy w przygotowaniu, smaczny i ma niewiele kalorii.

Składniki

  • 0,5 kg mielonego mięsa indyczego

  • 1 jajka

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 pomidory

  • 0,5 pęczka bazylii

  • 0,5 pęczka natki

  • 1 łyżka oleju

  • pieprz i sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę i czosnek obrać i posiekać, pomidory sparzyć, obrać i zmiksować. Zioła posiekać.

  • Mięso wyrobić z jajami, warzywami i ziołami na jednolitą masę, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

  • Podłużna blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę.

  • Wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika na 1,5 h. Po tym czasie zgasić ogień, otworzyć drzwiczki piekarnika i zostawić tak pieczeń jeszcze pół godziny.

Ocena: 4