Potrawy z dziczyzny: szynka z dzika z owocami [przepis]
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          średni
      
      
        
          180 min
      
      
        
          4
      
    Przyrządzanie dziczyzny nie jest trudne. Zrób raz szynkę z dzika z owocami, a na pewno dziczyzna na stałe zagości w Twoim domu!
SKŁADNIKI
- 2 kg szynki z dzika
 - 10 dag suszonych śliwek bez pestek
 - 5 dag suszonych moreli
 - 5 dag rodzynek
 - jabłko
 - 3 ząbki czosnku
 - łyżeczka suszonej bazylii
 - łyżka majeranku
 - sól
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso naszpikuj śliwkami i morelami, natrzyj solą roztartą z ząbkami czosnku, bazylią i majerankiem.
 - Zawiń w folię i ułóż w brytfannie. Piecz 1,5–2 godziny w 200 st. C, podlewając wodą.
 - Mięso pokrój w grube plastry. Włóż je do rondla z sosem z pieczenia, dodaj rodzynki i pokrojone w plastry jabłko. Duś 30 minut.