Przepis na karkówkę: plastry schabu karkowego duszone z pieczarkami i cebulą

Przepis na karkówkę: plastry schabu karkowego duszone z pieczarkami i cebulą
Autor: Shutterstock.com Plastry schabu karkowego gotowe do duszenia
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Soczysta, miękka i pyszna - karkówka. Można ją piec nie tylko w całości, ale również w plastrach. Sekret pieczenia karkówki to odpowiednia temperatura, dodatki i pokrywka. Koniecznie wypróbujcie ten łatwy przepis na karkówkę! 

SKŁADNIKI

  • 150 dag wieprzowego schabu karkowego
  • 4 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki mąki
  • 250 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 2 duże cebule
  • 1 szklanka rosołu z kurczaka lub piwa lub wody 
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu lub 1/2 suszonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić na plastry grubości 2 cm. Lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Posmarować musztardą i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
  • Pieczarki pokroić na plasterki. Cebulę posiekać na krążki. 
  • Plastry karkówki obtaczać w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Zdjąć z patelni. 
  • Na patelnię dodać masło. Gdy zacznie skwierczeć, dodać pokrojone pieczarki. Smażyć do odparowania wypuszczonego przez grzyby soku.
  • Plastry karkówki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przekładając je plastrami cebuli i smażonymi pieczarkami. 
  • Zawartość naczynia do pieczenia zalać bulionem. Posypać rozmarynem. Przykryć pokrywką.
  • Naczynie wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 2 godziny w temperaturze 160°C. 
  • Podawać z ziemniakami puree lub kluskami: śląskimi lub kopytkami. 
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej