Przepis na karkówkę: plastry schabu karkowego duszone z pieczarkami i cebulą
2021-10-21
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Soczysta, miękka i pyszna - karkówka. Można ją piec nie tylko w całości, ale również w plastrach. Sekret pieczenia karkówki to odpowiednia temperatura, dodatki i pokrywka. Koniecznie wypróbujcie ten łatwy przepis na karkówkę!
SKŁADNIKI
- 150 dag wieprzowego schabu karkowego
- 4 łyżki musztardy
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki mąki
- 250 g pieczarek
- 1 łyżka masła
- 2 duże cebule
- 1 szklanka rosołu z kurczaka lub piwa lub wody
- 1 łyżeczka świeżego rozmarynu lub 1/2 suszonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić na plastry grubości 2 cm. Lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Posmarować musztardą i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Pieczarki pokroić na plasterki. Cebulę posiekać na krążki.
- Plastry karkówki obtaczać w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Zdjąć z patelni.
- Na patelnię dodać masło. Gdy zacznie skwierczeć, dodać pokrojone pieczarki. Smażyć do odparowania wypuszczonego przez grzyby soku.
- Plastry karkówki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przekładając je plastrami cebuli i smażonymi pieczarkami.
- Zawartość naczynia do pieczenia zalać bulionem. Posypać rozmarynem. Przykryć pokrywką.
- Naczynie wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 2 godziny w temperaturze 160°C.
- Podawać z ziemniakami puree lub kluskami: śląskimi lub kopytkami.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne