Pałki kurczaka nadziewane mięsem i pieczarkami: pyszny obiad za grosze [FOTO KROK PO KROKU]
Piersi z kaczki z morelami - przepis inny niż tradycyjne

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Piersi z kaczki z morelami - smaczny i oryginalny sposób na podanie kaczki
Ocena: 0,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 0 MINUT
Porcja dla: 0 OSÓB
Piersi kacze z morelami to łatwy i oryginalny sposób podania tej pysznej części kaczej tuszki. Smakowite mięso z dodatkiem delikatnych moreli po prostu rozpływa się w ustach.
Składniki
4 pojedyncze piersi z kaczki
25 dag suszonych moreli lub 50 dag (lub więcej) świeżych owoców
1 łyżka winnego octu
2 dag masła
1 łyżeczka pieprzu
sól
Przygotowanie krok po kroku:
Piersi z kaczki posolić i posypać pieprzem.
Suszone morele namoczyć - można w wodzie, ale smaczniejsze będą zamoczone w winie, brandy lub rumie. Świeże morele przekroić na pół, usunąć pestki. Morele skropić rozpuszczonym masłem i octem winnym i umieścić na blaszce pod rusztem piekarnika.
Na ruszcie położyć piersi, piec 20 min w temperaturze 190ºC. Tłuszcz wytapiający się z mięsa powinien spływać bezpośrednio na morele poniżej.
Po wyjęciu z piekarnika morele można oprószyć pieprzem. Podawać gorące.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska