Pierś kurczaka pieczona z pomidorami i serem - doskonale soczysta

2021-03-29
Pierś kurczaka pieczona z pomidorami i serem - doskonale soczysta
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Pierś kurczaka pieczona z pomidorami i serem jest pyszna i niezwykle sycąca. Swoją soczystość zachowuje dzięki wilgotnemu dodatkowi pomidorów i serowej skorupki, która zapobiega odparowaniu wilgoci. Świetne danie na rodzinny posiłek. 

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 piersi kurczaka, czyli 1 podwójna
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 szklanka startego sera żółtego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzać do 180°C.
  • Piersi kurczaka oprószyć przyprawami.
  • Pomidory przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, miąższ drobno posiekać.
  • Cebulę również drobno posiekać.
  • Wymieszać pomidory z cebulą i natką pietruszki.
  • Na blasze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym ułożyć piersi kurczaka. Na każdej ułożyć połowę przyprawionych pomidorów. Posypać obficie tartym serem.
  • Piec przez 35-45 minut.
  • Podawać od razu z pieczonymi ziemniakami, kluskami lub ryżem.