Pierś kurczaka pieczona z ostrym sosem paprykowym

Pierś kurczaka pieczona z ostrym sosem paprykowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste mięso i porywający sos

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierś kurczaka pieczona z ostrym sosem paprykowym dedykowana jest dorosłym smakoszom. Wszystkim tym którzy lubią pikantne potrawy. Aromatyczny sos porwie wasze kubki smakowe wprost do kulinarnego raju. Soczyste mięso i genialny sos, jedzenie które syci i rozgrzewa. Najlepszy przepis na poprawę nastroju. 

Składniki

  • 4 filety z piersi kurczaka

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżka oregano suszonego

  • 200 ml ajvaru lub innego przecieru z papryki

  • 200 ml sosu pomidorowego

  • 2 papryki czerwone, drobno posiekane

  • 1 cebula, drobno posiekana

  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka ostrej papryki suszonej lub tyle ile lubicie

  • sól i pieprz

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piersi kurczaka naciąć w poprzek, robiąc 3-4 nacięcia. Skropić sokiem z cytryny, posmarować olejem, oprószyć solą, pieprzem i suszonym oregano. Odstawić. 

  • Rozgrzać olej dodać cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia.

  • Dodać drobno posiekaną paprykę i dusić, aż zmięknie.

  • Dodać ajvar i sos pomidorowy, smażyć 3-5 minut. Przyprawić ostrą papryką, solą i pieprzem. 

  • Pierś ułożyć w naczyniu do zapiekania posmarowanym olejem. 

  • Nacięcia wypełnić gorącym sosem, resztę sosu wylać obok.

  • Wstawić do piekarnika i piec 25-30 minut w temperaturze 190°C.

  • Podawać z frytkami lub ryżem. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,2