Fenomenalne BULGOGI: przepis na wołowinę po koreańsku z patelni
Pierś kurczaka a la bruschetta: przepis na soczysty filet drobiowy zapiekany pod pomidorami

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pierś kurczaka zapieczona pod siekanymi pomidorami a la bruschetta
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Pierś kurczaka a la bruschetta w stylu keto, to dobry patent na soczyste filety drobiowe. Piersi kurczaka zapieczone pod warstwą mozzarelli i siekanych pomidorów smakują jak żadne inne. Po prostu palce lizać!
Składniki
4 piersi z kurczaka, po około 170 g każda
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
2 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżeczka włoskiej przyprawy
½ łyżeczka soli
oraz
3/4 szklanki rozdrobnionej mozzarelli
1 ½ cup pomidorów pokrojonych
3 ząbki czosnku, posiekane
1 posiekana mała czerwona cebula
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
2 łyżki posiekanych liści bazylii
½ łyżeczka soli
Przygotowanie krok po kroku:
Przełóż piersi z kurczaka do naczynia do pieczenia o wymiarach 20x30 cm.
Do małej miski dodaj oliwę, ocet balsamiczny, czosnek, przyprawy włoskie i sól i wymieszaj. Polać kurczaka i obtoczyć.
Odstaw kurczaka na 10 minut, a piekarnik rozgrzej do 200C.
Umieść kurczaka w piekarniku i piecz przez 25-30 minut.
Gdy kurczak się piecze, wymieszaj posiekane pomidory z przyprawami.
Gdy kurczak jest już upieczony, wyjmij go z piekarnika i posyp mozzarellą. Na wierzch wyłóż mieszankę siekanych pomidorów i wstaw ponownie do piekarnika na 5 minut, aby ser się rozpuścił, a pomidory podgrzały.