Pierś kurczaka a la bruschetta: przepis na soczysty filet drobiowy zapiekany pod pomidorami

Pierś kurczaka a la bruschetta: przepis na soczysty filet drobiowy zapiekany pod pomidorami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pierś kurczaka zapieczona pod siekanymi pomidorami a la bruschetta

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierś kurczaka a la bruschetta w stylu keto, to dobry patent na soczyste filety drobiowe.  Piersi kurczaka zapieczone pod warstwą mozzarelli i siekanych pomidorów smakują jak żadne inne. Po prostu palce lizać! 

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka, po około 170 g każda

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 łyżki octu balsamicznego

  • 2 ząbki czosnku, posiekane

  • 1 łyżeczka włoskiej przyprawy

  • ½ łyżeczka soli

  • oraz

  • 3/4 szklanki rozdrobnionej mozzarelli

  • 1 ½ cup pomidorów pokrojonych

  • 3 ząbki czosnku, posiekane

  • 1 posiekana mała czerwona cebula

  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

  • 2 łyżki posiekanych liści bazylii

  • ½ łyżeczka soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przełóż piersi z kurczaka do naczynia do pieczenia o wymiarach 20x30 cm.

  • Do małej miski dodaj oliwę, ocet balsamiczny, czosnek, przyprawy włoskie i sól i wymieszaj. Polać kurczaka i obtoczyć.

  • Odstaw kurczaka na 10 minut, a piekarnik rozgrzej do 200C.

  • Umieść kurczaka w piekarniku i piecz przez 25-30 minut.

  • Gdy kurczak się piecze, wymieszaj posiekane pomidory z przyprawami.

  • Gdy kurczak jest już upieczony, wyjmij go z piekarnika i posyp mozzarellą. Na wierzch wyłóż mieszankę siekanych pomidorów i wstaw ponownie do piekarnika na 5 minut, aby ser się rozpuścił, a pomidory podgrzały.

Ocena: 4,8
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).