Pierś indyka pieczona w śliwkach - prosty przepis na obiad

2021-03-29
Pierś indyka pieczona w śliwkach - prosty przepis na obiad
Autor: Shutterstock Pierś z indyka pieczona w śliwkach.
łatwy
20 min
4

Pierś z indyka pieczona w śliwkach to pyszne danie, bardzo proste do przygotowania, a swoim smakiem zaskakuje wszystkich wielbicieli drobiu. Sprawdź, jak je przygotować.

SKŁADNIKI

  • 1/2 piersi indyka
  • szklanka suszonych śliwek bez pestek
  •  
  • MARYNATA:
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszaj składniki marynaty, posmaruj mięso, zostaw na noc w lodówce.
  • Przełóż do brytfanny, obłóż suszonymi śliwkami, wlej 1/3 szklanki wody.
  • Piecz ok. 50 minut w temp. 150°C, często podlewając powstałym sosem.
  • Pierś można podawać na ciepło lub na zimno.