Pieczony boczek rolowany: domowa wędlina na kanapki
2022-04-12
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Pieczony boczek rolowany to doskonała wędlina na zimno. Świetnie smakuje z musztardą lub chrzanem. Co prawda boczek wieprzowy jest dość tłusty, ale pamiętajmy, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, a w życiu najważniejszy jest umiar. Przygotowanie rolady z boczku nie jest trudne. Wystarczy stosować się do zaleceń przepisu i wyśmienita wędlina domowa gotowa. Można go także podać na ciepło, jako danie główne.
SKŁADNIKI
- ok. 1 ½ kg boczku
- 2 łyżki oleju
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki majeranku
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzy
- 1 łyżeczka wędzonej czerwonej papryki
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- oraz bawełniany sznurek do związania rolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z boczku wyciąć kości i chrząstki, uważając żeby nie ponacinać mięsa zbyt głęboko.
- Płat boczku przekroić poziomo, ale nie do końca i rozłożyć jak książkę.
- Olej wymieszać z przyprawami: czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem, majerankiem, papryką. Powstałą masą natrzeć mięso z obu stron.
- Boczek rozłożyć tak, aby warstwa słoniny była od spodu i ściśle zrolować. Roladę obwiązać bawełnianym sznurkiem, owinąć folią aluminiową i odstawić do lodówki na 12 godzin, a nawet na 24 godziny.
- Piekarnik rozgrzać do 190°C. Z rolady zdjąć folię, mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć cebulą i czosnkiem, wlać 100 ml wody (lub białego wina).
- Roladę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem około 1½ godziny, następnie odkryć i zapiekać jeszcze ½ godziny.
- W czasie pieczenia mięso polać 3-4 razy powstałym sosem. Plastry mięsa podawać na ciepło lub na zimno po całkowitym wystudzeniu. Roladę przechowywać w lodówce.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne