Pieczony boczek: nowy przepis jak upiec soczystą roladę z 1 kg boczku na danie główne lub wędlinę

Pieczony boczek: nowy przepis jak upiec soczystą roladę z 1 kg boczku na danie główne lub wędlinę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczony boczek jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczony boczek wybornie smakuje jako pieczeń na obiad. Zrolowany pięknie prezentuje się na zimno, jako wędlina półmiskowa. Zwyczajowo receptury na pieczony boczek przewidują użycie od 1,5 do 2 kg mięsa z względu na zachowanie soczystości pieczeni. Oto nowy przepis jak upiec soczystą roladę z 1 kg boczku dzięki możliwościom współczesnych piekarników. Polecam nie tylko na obiad!

Składniki

  • 1 kg boczku ze skórą z kośćmi lub bez kości

  • 1 łyżka oleju

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka rozmarynu

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 łyżeczka soli i jeszcze 1 łyżeczka do natarcia skórki

  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

  • 3 małe cebule

  • 500 ml piwa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik gazowy na stopień 7, elektryczny w trybie grzania góra-dół 220°C, z termoobiegiem 200°C.

  • Boczek osusz papierowym ręcznikiem. Jeśli to boczek z żeberkami, to usuń je ostrym nożem.

  • Boczek od strony mięsa naciąć wzdłuż na głębokość 1 cm.

  • Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę, utrzeć z 1 łyżeczką soli. Dodać rozmaryn, majeranek, tymianek i pieprz, ponownie utrzeć. Dodaj olej i wymieszać na pastę.

  • Tak przygotowaną pastą natrzeć boczek.

  • Boczek zrolować zaczynając od węższego boku, skórą na zewnątrz. Obwiązać bawełnianym sznurkiem.

  • Skórkę rolady natrzeć solą.

  • Cebule przeciąć wzdłuż od piętki do ogonka. Ściąć również kawałek wypukłej części cebuli.

  • Na dnie brytfanny ułożyć cebule ściętą częścią do dołu, a przecięciem do góry. W dwóch rzędach po trzy połówki. Będą one stanowiły ruszt, na którym położymy boczek. Zobacz także wskazówki poniżej. 

  • Na cebulach ułożyć boczek. Wlać 250 ml piwa i 50 ml wody.

  • Boczek piec w rozgrzanym piekarniku przez 1 godzinę. Następnie zmniejszyć grzanie. W piekarniku gazowym stopień 5, w elektrycznym z trybem góra-dół 190°C, z termoobiegiem 170°C. Wlać kolejne 250 ml piwa i 50 ml wody. Piec jeszcze 30 minut lub do chwili, gdy boczek będzie miękki.

  • Wyjąć z piekarnika i pozostawić na 10 minut, jeśli chcesz podać jako danie główne na obiad lub pozostaw go całkowitego ostygnięcia, jeśli chcesz podać go jako wędlinę.

Kilka praktycznych wskazówek, jak upiec boczek

✔ Boczek przed włożeniem do piekarnika zawsze musi mieć temperaturę pokojową. Inaczej mięso ze względu na szok termiczne skurczy się i wyschnie.

✔ Mięso należy przyprawić. Chociaż boczek jest dość tłusty, to jednak przyprawy suche lepiej uwalniają olejki eteryczne roztarte z olejem lub oliwą. Szczególnie rozmaryn, majeranek i tymianek lubią rozgniatanie, podgrzewanie i rozpuszczanie w tłuszczach.

✔ Boczek należy piec na postumencie. Może to być ruszt z wyciętych żeberek, połówek cebuli, czy jabłek. Ważne, żeby nie leżał w płynie i tłuszczu. Chodzi o to by się piekł, a nie gotował. 

✔ Podlewając boczek płynem, w tym przypadku piwem, dostarczamy mięsu aromatycznej pary, która pozwala zachować soczystość mięsa, nadaje chrupkość skórce, a dodatkowo zapobiega przypaleniu tłuszczu na dnie brytfanny. 

✔ Zamiast piwa można użyć białego wina, cydru lub czystej wody. Każdy z tych płynów nada inny smak mięsu.

Polecamy też:

Mięsa pieczone na święta TOP 12: nowe i rewelacyjne przepisy na wieprzowinę

Indyk na święta - 9 nowych przepisów na świątecznego indyka

Ocena: 3,8
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).