Pałki kurczaka nadziewane mięsem i pieczarkami: pyszny obiad za grosze [FOTO KROK PO KROKU]
Pieczone przepiórki: idealne na odświętny obiad!

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pieczone przepiórki to danie wykwintne, ale łatwe do przyrządzenia
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 35 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Przepiórki kiedyś bardzo często przyrządzane i jadane, na długi czas zniknęły z polskich stołów. Obecnie coraz częściej jednak pojawiają się w ofertach supermarketów i wracają na odświętny stół. Sprawdź prosty przepis na pieczone przepiórki!
Składniki
4 przepiórki
boczek, ewentualnie szynka prosciutto
sól
pieprz
tymianek suszony
kawałek pomarańczy ze skórką
Przygotowanie krok po kroku:
Przepiórki umyć, posolić, popieprzyć, posypać tymiankiem, kawałek pomarańczy wsadzić do środka. Odstawić na godzinę do lodówki, aby przeszły przyprawami. Następnie dokładnie owinąć plastrami boczku pomagając sobie wykałaczkami.
Na patelni obsmażyć ptaki z każdej strony i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec nie dłużej niż 30 minut, z dużą uwagą sprawdzając czy nie są za bardzo spieczone.
Podawać z ziemniaczanym puree i sałatką z cykorii.
Zobacz przepis: Przepiórki z kolendrą: przepis na wykwintny drób