Pieczone nóżki kurczaka na majówkę-balkonówkę: łatwy przepis na marynowanego kurczaka

Pieczone nóżki kurczaka na majówkę-balkonówkę: łatwy przepis na marynowanego kurczaka

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sprytny trik na pyszne i soczyste pieczone nóżki? Marynata i nacięcia w mięsie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Tajemnica smaku tego pysznego kurczaka pieczonego tkwi w marynowaniu. Oraz w nacięciu surowego mięsa, aż do kości, dzięki czemu marynata przenika w głąb, a nóżki pieką się szybciej. Pieczone nogi kurczaka możesz śmiało podać na balkonie, nie potrzeba do nich sztućców, wystarczą serwetki, a umywalka jest przecież pod bokiem. 

Składniki

  • 8 nóżek z kurczaka, podudzie i udo połączone razem, około 2 kg

  • 5 ząbków czosnku, obranych i posiekanych

  • 2 łyżki świeżych listków oregano, posiekanych

  • 3 łyżki octu z czerwonego wina

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 100 g zielonych oliwek z pestkami

  • 60 g kaparów w occie

  • 2 łyżki marynaty z słoika z kaparami

  • 2 liście laurowe, świeże

  • 120 ml białego wytrawnego wina

  • 1 łyżka miodu

  • sól i czarny pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Nogi kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdą nóżkę naciąć 3 razy, robiąc 2 nacięcia na udku i 1 na pałce. Przecinamy aż do kości. 

  • Umieść kurczaka w dużej misce i dodaj wszystkie pozostałe składniki, oprócz wina i miodu, wraz z 1 łyżeczką soli i mielonym czarnym pieprzem. Delikatnie wymieszaj wszystko razem, przykryj miskę i pozostaw w lodówce, aby mięso marynowało się przez 1-2 dni, 2 razy dziennie przemieszać nóżki.

  • Rozgrzej piekarnik w trybie termoobiegu do 180°C (w trybie dół 200°C, w piekarniku gazowym stopień 6).

  • Rozłóż udka z kurczaka na średniej wielkości blasze do pieczenia z wysokimi brzegami lub w dużej brytfannie wraz ze wszystkimi składnikami marynaty. Wymieszaj wino i miód, polej mieszaniną mięso. Włóż do piekarnika i piecz przez 50 minut, aż mięso stanie się złocistobrązowe i dobrze upieczone.

  • Wyjmij z piekarnika, przenieś wszystko na duży półmisek, posyp świeżymi listkami oregano i podaj.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5